Kaçınma davranışları

Kaçınma davranışları

Hepimiz, bazen sorunlar hakkında düşünmekten bıkabilir, düşünmekten, üzerine gitmekten kaçınabiliriz. Ancak uyumsuz, gerçeklikten uzak düşünce ve duyguları referans alarak yaptığımız kaçınmalar, sorunlarımızın temelini oluşturur. Sorun davranışlarımızın çoğu kaçma ve kaçınma davranışları sebebiyle daha da pekişir ve artar. Kaçınma davranışlarının kişiye kısa vadede getirdiği sonuçlar, bu davranışın tekrar ortaya çıkmasında etkilidir. Kişi kaçınarak kişi olumsuz duygudan uzaklaşır ve hissetmez, kaygısından kaçınır, bilincini değiştirir. Ancak kısa süreli rahatlatan bu davranış, uzun vadede sorunları beraberinde getirir. Kaçınmalar, bireyi sorunlarla baş etmekten, adım atmaktan, çözüm üretmekten alıkoyar. Zamanla da bu kaçınmalar hayatımızın neredeyse her alanında kendini gösterir.

Kaçınma davranışları, gerçeklikten uzak düşüncelerden temel alır ve bireyin işlevselliği zarar görür. Örneğin başarı konusunda kaygısı olan birey, bir işe başlarsam başarısız olurum düşüncesiyle, işe başlamaktan kaçınır ve düşüncesindeki olumsuz olasılıktan kurtulur. Bu durum bireyi kısa süreli rahatlatır, kişi zihnindeki olumsuz senaryoyla karşılaşmaz ancak uzun vadede gerçekçi bir kanıt olmamasına rağmen başarısız olduğuna daha fazla inanır. Kendisini zamanla yetersiz olarak değerlendirmeye başlar ve ev, aile, özel hayat, iş hayatı gibi alanlarda bu davranışlar kendini belli eder.

Çoğu zaman farkına varamadığımız şey şudur ki bu sadece bir düşünce ve kaçınma davranışları ile gerçeği yansıtmayan bu düşünce daha da güçlenmektedir. Durup kendinize sorun, bu kaçınma davranışları gerçekçi bir çözüm mü? Hayatınıza nasıl etki ediyor? Nelerden mahrum kalıyorsunuz veya neleri kaybetmişsiniz?

 

                                                                                            

Bu makale 14 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Okan Söylemez

Merhaba, ben Okan Söylemez. Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji mezunuyum. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı alanında yüksek lisans yapmaktayım. Sinirbilim Laboratuarı ve Devlet Hastanesi Psikoloji Biriminde staj deneyimlerim bulunmaktadır. Bu staj deneyimlerim esnasında birçok psikopatolojik ve nörolojik tanıya sahip bireylerle çalışma imkanı buldum. Son beş aydır pandemi nedeniyle Online Terapi yapmaktayım. Yüz yüze ve Online Terapi hizmeti vermekteyiz. Kendimi mesleki alanımda geliştirmek adına Bilişsel Davranışçı Terapiler eğitimine katıldım.  Depresyon, Kaygı Bozuklukları (Sosyal Fobi, Yaygın Kaygı Bozukluğu, Agorafobi, Panik Bozukluk gibi), Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Kişilik Bozuklukları konularını kapsayan eğitimler almış bulunmaktayım.  İçinde bulunduğumuz bu kaygılı zamanlarda özellikle zorlayıcı düşünceler, duygu kontrolü, ...

Uzm. Psk. Okan Söylemez
Uzm. Psk. Okan Söylemez
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube