İyilik halini destekleyici 10 etkinlik

İyilik halini destekleyici 10 etkinlik

                İyi oluş/ İyilik hali; fiziksel, sosyal, duygusal ve psikolojik anlamda bir bütün olarak iyi olma halidir. Her zaman mutlu, sağlıklı ve pozitif olmaktan ziyade kendini gerçekçi tanıma, güçlü ve sınırlı yanlarının farkında olma ve kendini olduğu haliyle olumlu görme ve kabul etme durumudur.

                Pandemi döneminde gerek fiziksel sağlığımız gerek psikolojik sağlamlığımız, adapte olma süreçlerimiz  yaşananların etkisinde kalmıştır. İlişkilerde değişiklik, iletişim azlığı gibi durumlar sosyal yönden de etkilemektedir.  Araştırmalardan yola çıkarak “iyi oluş” düzeyi yüksek bireylerin bu durumlarla daha sağlıklı başa çıkabildiği söylenebilir.  “İyi olma hali” ise gelişim ve kendine zaman ayırma ile desteklenebilir.

               Kendine zaman ayırma, boş zaman etkinlikleri hususunda zaman zaman en elimizin altında olan, ulaşılabilir etkinlikleri görmezden gelebiliyoruz. Kendine zaman ayırmak için her zaman entelektüel aktiviteler gerekmez. Bu yazıda “iyi oluş” düzeyini yükseltebilecek etkinliklere örnek vermek ve destekledikleri alanları göstermek  amaçlanmıştır.

1)Puzzle Yapmak: Konsantrasyon ve hafızayı geliştirir. Problem çözme ve sorumluluk alma becerisini destekler. Sabır ve disiplini geliştirir.

2)Mandala Çizmek-Boyamak: Yaratıcılığı ve dengeyi destekler. Dikkat ve motivasyonu artırır.

3)Örgü/Nakış/El İşi: Odak ve koordinasyonu destekler. Obsesif düşünceleri, kaygı ve  stresi azaltır. Ritmik hareketleri sayesinde hem bedenen hem zihnen gevşemeyi sağlar.

4)İbadet Etmek: Hangi din-inanış olursa olsun ait olmayı ve kabul edildiğini hissettirir. İçsel huzur ve umut verir. Psikolojik sağlamlığı ve memnun olma halini artırır.

5) Meditasyon Yapmak: Dini inanışı olmayan bireyler  için ibadet ile eş değer sayılabilir. Kaygı ve stresi azaltır. Uykuya dalmayı kolaylaştırır, gevşemeyi sağlar.

6) Spor- Yürüyüş Yapmak: Endişe ve kaygıyı azaltır. Gevşemeye yardımcı olur. Uykuya dalmayı kolaylaştırır, uyku kalitesini artırır.

7) Enstrüman Çalmak: Konsantrasyon, disiplin ve koordinasyonu geliştirir. Duyguları kontrol etmeyi ve dışa vurmayı sağlar. Beyindeki birçok bölgeyi çalıştırır, hafızayı güçlendirir. Otokontrol ve problem çözme becerisini destekler.

8)Fotoğraf Albümü Düzenlemek: Hafızayı destekler. Anıların hatırlanması motivasyonu yükseltir. Özlem, minnet, sevgi, neşe gibi olumlu duyguların ortaya çıkmasını sağlar. Aile içi etkinlik olabilir ve iletişimi güçlendirir.

9) Temizlik Yapmak- Oda/Dolap Düzenlemek: Temsili bir ruhu ve yaşamı yola koyuştur. Psikolojik arınmayı sağlayan manevi bir egzersizdir. İçe dönüşü sağlar. Motivasyonu yükseltir, odaklanmayı kolaylaştırır.

10) Bahçe İşleri ile Uğraşmak- Bitki Yetiştirmek: Zihnin boşalmasına yardımcı olur. Sorumluluk alma ve problem çözme becerisini geliştirir. Stresi azaltır ve şefkat, minnet, merhamet gibi duyguları destekler.

Bu makale 26 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Simge Alan

Psk. Dan.Simge Alan, lisans eğitimini Bartın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde tamamlamıştır.

Cinsel Terapi Workshop,Çocuk, Ergen ve Yetişkin Psikoterapilerinde Kullanılan 15 Teknik, Türk İşaret Dili vb. bir çok seminere katılım göstermiştir.

Psk. Dan.Simge Alan, mesleki çalışmalarına ise şu an Online Görüşme olarak devam etmektedir.

Etiketler
Pozitif düşünce
Psk. Dan. Simge Alan
Psk. Dan. Simge Alan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube