İyi Hasta Muayenesi Nasıl Olmalı?

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
12 Haziran 201773 görüntülenme
Randevu Al
İyi Hasta Muayenesi Nasıl Olmalı?

Aslında bunu siz de biliyordunuz ama unuttunuz. Hayatınızda en az bir kere doğru dürüst, iyi muayene yapan cerrah çıkmıştır karşınıza. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. İyi hasta muayenesi, yarım saatten az olamaz; dünyanın hiç bir yerinde olamayacağı gibi, burada da olamaz. Bunun doktorun eşsiz tecrübesi, sınırsız bilgisi, büyük unvanları ve hatta şöhreti ile bir ilgisi olmadığı gibi; hastanın şikayetlerinin ne denli basit olduğu ile de bir ilgisi yok. Gelişen teknoloji ve tanı araçları ile de bir ilgisi yok tabii ki...

Siz anlatacaksınız- doktor soracak-siz cevap vereceksiniz, doktor sizi muayene edecek-tahliller isteyecek-siz yine soracaksınız- doktor cevap verecek. Akıl var izan var. Size sadece 10 dakika ayıran doktora 3 kere gitmeniz veya böyle 3 ayrı doktora gitmeniz aynı işi görmez. Eğer iyileşmediyseniz bu ne sizin suçunuz, ne de doktorun suçu. Eğer iyileştiyseniz, bu ne sizin tedaviye uyumunuza, ne de doktorunuzun başarısına bağlıdır; tanrıya şükredin. Doktorunuzun yarım saatine ulaşabilmeniz gerek, bunun yolunu bulmak ise size kalmış. Kapının önündeki o kalabalığa hiç girmeyin.

Yoksa tanrı yardımcınız olsun. Üstelik unutmayın ki, bazı uzmanlık dallarında veya bazı karmaşık hastalık durumlarında; özellikle de önemli bir ameliyata karar verilecekse bu sürenin çok daha uzun olması gerekir.

Etiketler

Beyin hastalıklarının tanısıBeyin ve sinir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.