İrritabl bağırsak sendromu (ibs) ve tedavi süreci

IBS’ye yönelik planlanan tedaviler IBS’li kişilerde görülen semptomlara yöneliktir. Bu bağlamda yapılacak olan yüksek/düşük lif tüketimi, düşük FODMAP* diyeti ve glutenden kaçınma gibi beslenme önerileri mevcut semptomlar değerlendirilerek yapılacağından kişiden kişiye değişiklik gösterebilir (Her IBS’lide aynı tür ve semptomlar gözlenmeyebilir). Birkaç hafta boyunca semptomlar takip edilerek beslenme düzeninde çeşitli değişikliklerin yapılması muhtemeldir.

İrritabl bağırsak sendromu (ibs) ve tedavi süreci

Kolon (kalın bağırsak), beyne bağlanan sinirler içerir. IBS’li kişilerde stres, kolondaki spazmları arttırarak semptomların kötüleşmesine (alevlenmesine) sebep olabilir. IBS’yi yönetebilmenin en iyi yolu kişinin semptomlarını neyin arttırdığını tespit etmek ve bunları ortadan kaldırmak veya en aza indirmeye çalışmaktır. Buna ilaçlar, probiyotikler ve stres yönetimi yardımcı olurken beslenme düzeni ve yeme alışkanlıkları da odaklanılması gerekilen önemli bir noktadır. Beslenmede yapılacak basit değişikliklerin kişiye rahatlık sağladığı ve ilerleyen dönemde olası alevlenmelerin önüne geçtiği bilinmektedir.

 

Öğünler arasında aralık bırakarak büyük öğünler yapmaktan ziyade daha kısa aralıklarla beslenmek önerilen bir düzendir(uzun süreli açlık oluşturmamak gerekir). Beslenme düzenine eklenecek olan gıdaları gaz, şişkinlik ve kramplara sebep olmaması açısından yavaş yavaş ekliyor olmak önemlidir. Lif alımındaki değişiklikler IBS türüne ve semptomlara göre yapılmalıdır. Örneğin, kabızlık mevcut ise (IBS-C)  lif alımını arttırmak adına keten tohumu ve yulaf tüketimi önerilebilir.  Lif (posa) tüketiminin artmasıyla birlikte, yiyecekleri daha kolay hareket ettirmek için bağırsak içine su çekileceğinden gün içerisindeki su tüketimine dikkat edilmelidir. Alkol ve kafein tüketiminin bağırsakları uyararak ishale sebep olabileceği unutulmamalıdır. Sorbitol, mannitol ve ksilitol gibi şeker alkolleri içeren yapay tatlandırıcılar da ishale sebep olabileceğinden paketli gıdaların etiketleri okunmalıdır. Tüketimi sonrası semptomların alevlenmesine sebep olan besinler kaydedilerek beslenmeden elimine edilmelidir (bu besinler kişiden kişiye değişecektir, örn. baharatlı besinler, fruktoz, laktoz…).

Bu makale 23 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayça Yağcı

Dyt. Ayça Yağcı lise öğreniminin ardından Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü yüksek onur derecesi ile bölüm birincisi olarak tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde çift ana dal yapmaktadır.

Dyt. Ayça Yağcı mesleki çalışmalarına online olarak devam etmektedir.

Instagram: @diyetisyenaycayagci

Deneyimler

Form-İz Beslenme Danışmanlığı

Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği

İstek Vakfı Okulları'nda

Türkçapar Bariatrics

Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi

Fitart Beslenme Danışmanlığı

Coşku Mutlu Beslenme Danışmanlığı

Maltepe Toplum Sağlığı Merkezi

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi

Etiketler
İbs kimlerde görülür?
Dyt. Ayça Yağcı
Dyt. Ayça Yağcı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube