İntihar

İntihar, kişinin kendi canına kıyması... En sevdiğinin, bütün kötülüklerden sakındığının... Nasıl bir şeydir? İnsan nasıl o raddeye gelir ve nasıl intihar eder?

İntihar

İntihar, kişinin kendi canına kıyması... En sevdiğinin, bütün kötülüklerden sakındığının... Nasıl bir şeydir? İnsan nasıl o raddeye gelir ve nasıl intihar eder?

Depresyon, şiddetli bir hale geldiğinde ve tedavi edilmezse, insan dünyayı koyu ve siyah bir dumanın arkasından görür. Bütün renkler siyaha döner.

İntihar çıkış yolu bulamamak, çaresiz, umutsuz hissetmek ve ölümü son çare olarak görmektir: "Beni ancak ölüm paklar!"

En son örnek, SMA'lı bir bebeğin annesi intihar etti. Baktım baktım, başörtülü bir kadıncağız... Allah'a inanan çoğu insan "Günah olmasaydı intihar ederdim!" der. Ama şunu biliyorum ki, bazen o sınır da aşılır, insan dayanamayacakmış gibi hisseder, tek kurtuluşu ölümde görür.

İntihar düşünceniz varsa, mutlaka bir psikiyatri uzmanına gidip ilaç alın ve düzenli kullanın.

İlacın yanı sıra terapi desteği de oldukça önemli ve etkilidir.

Aile desteği, sosyal destek çok önemlidir. Her şeyi içinize atmayın. Size göre çözümsüz gibi görünen bir sorun, belki yardımla çok kısa sürede çözülecektir.

Değiştiremediğiniz şeyleri, çözemediğiniz sorunları hayatınızın merkezine koymayın. "Neden böyle!" "Beni mi buldu!" "Ben şimdi böyle nasıl yaşayacağım!" tarzı düşünceler enerjinizi düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Stres, olaylarda değil, bizim o olaylara verdiğimiz anlamdadır. Aynı olayı yaşayan iki insandan biri intihar ederken, diğeri hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. 

Misal, çok iflas eden iş adamı danışanım oldu. "Ben sıfırdan bir yerlere geldim. Şimdi eksideyim ama, tekrar eski durumuma dönerim!" diyordu çoğu. Budur!

Bardağın dolu tarafını da görün: Yarısına kadar dolu bardağa "Yarısı boş!" da diyebilirsiniz, "Yarısı dolu!" da... İkisi de doğrudur, ama hayatımızdaki iyi, güzel yönleri de görmek ve şükretmek gerekir.

Ve şunu unutmayın: Her ne yaşarsanız yaşayın, destekle üstesinden gelirsiniz! "Kara gün, kararıp kalmaz!" Hiçbir acı, sonsuza kadar aynı şiddette sürmez! İllaki geçecek!

 

 

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
İntihar
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube