İnsülin direnci ve diyabet

İnsülin direnci ve diyabet

İnsülin pankreastan salınan kas, karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara glikozun(şekerin) alınmasını ve kullanılmasını sağlayan bir hormondur.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

İnsülin direnci, Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorundur. Dokularda insülin direnci varsa şekerin dokulara alınıp, kullanılması, yakılması zor olur ve daha çok insülin salınımına neden olur. Böylece insülin rezervi azalır, kanda dolaşan insülin artar.

İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Genetik yatkınlık, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, obezite, bazı genetik bozukluklar, steroid gibi bazı ilaçların kullanımı, ileri yaş ve sigara da insülin direncine neden olabilir.

İNSÜLİN DİRENCİ KİLO VERMEYİ NASIL ETKİLER?

İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırır. Az yediğim halde kilo veremiyorum, son zamanlarda yediklerim ve yaşam tarzım aynı olduğu halde çok kilo alıyorum gibi sorunlarda insülin direncine bakılmalıdır.

Evet doğrudur… İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırır. Bu hastalar çok acıkır, hafif bir harekette hemen yorulur. Ancak iyi bir beslenme programı ve fiziksel aktiviteyle kilomuzun %10-15 ini verdiğimiz takdirde insülin direnci kırılır. Fakat bu hastalar insülin direncim düzeldi diyerek dengeli beslenmeyi bırakıp tekrar hareketsiz yaşamlarına dönerlerse tekrar kilo alırlar ve insülin direnci başlar ki daha sonra ki basamak Tip 2 Diyabete kadar uzanacaktır.

İNSÜLİNİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Son dönemlerde kilo alımının artması, kilo vermede zorluk, çabuk acıkma, geç doygunluk hissi, tatlıya olan yoğun istek, elde ayakta acıkınca titreme, acıkınca baygınlık hissi, soğuk soğuk terleme varsa ve ebeveynlerde de diyabet mevcutsa insülin direncine bakılmalıdır.

İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR?

Obezite, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, polikistik over ve infertilite, kanser gibi hastalıklara neden olmaktadır.

İNSÜLİN DİRENCİ VE DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ

Kilo problemi mevcutsa kişi ideal kiloya düşürülmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenme programı uygulanmalıdır.

Az az ve sık sık beslenmelidir. İnsülin direnci olan insanlar çabuk acıktıkları için sık küçük öğünler şeklinde ve Glisemik indexi düşük besinlerle üç ana üç ara öğün şeklinde beslenmelidir.

Şeker, beyaz un, meyve suları, asitli içecekler, paket ürünler, hamur işleri ve tatlılardan uzak durulmalıdır.

Glisemik indexi yüksek besinler yerine düşük besinler tercih edilmelidir. Beyaz un yerine çavdar, yulaf, tam buğday veya tam tahıllı undan yapılan ekmek tercih edilmelidir. Pirinç yerine bulgur, patates, muz, üzüm, kuru meyveler yerine elma, armut, portakal gibi meyveler tüketilmeli ve bu meyvelerle beraber protein içeriği yüksek olan süt-yoğurt veya kuruyemiş kullanılmalıdır.

Besinleri pişirme tekniği olarak kızartma yerine fırında, buğulanmış, ızgara tercih edilmelidir.

Doymuş yağlardan uzak durulmalı yerine zeytinyağı tercih edilmelidir. Balık tüketimi arttırılmalıdır.

Öğünlerde muhakkak salata ve az yağlı yoğurt kullanılmalıdır.

Su tüketimi arttırılmalıdır.

Yemekler büyük tabaklar yerine küçük tabaklarda servis edilmelidir.

Hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar çiğneyerek yavaş yavaş yenmelidir.

Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar

Dyt. Gonca YAŞAR, 1975 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü 1995 yılında bölüm 3.cüsü olarak İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü ve Öğrenci Bilim Teşvik Ödülü almıştır. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisadi İdari Programlar Halkla İlişkiler bölümünü 2005 yılında bitirmiştir. Şu an Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Fitoterapi alanında yüksek lisansına devam etmektedir. 2008 Yılında Karbonhidrat Sayımı ve İnsülin Pompası Uygulama Eğitimi, 2010 yılında Bebek ve Çocuk Beslenmesi Eğitimi, 2012 yılında Spor Dişyetisyenliği Eğitimi, 2014 yılında Bariyatrik Cerrahi Diyetisyenliği Eğitimi gibi bir çok mesleki gelişim eğitimini başarıyla tamamlamış olan Dyt. Gonca YAŞAR, çalışmalarına Antalya'da bulunan özel muaye ...

Etiketler
İnsülin direnci
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube