İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılabilecek besinler

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisinde Kullanılabilecek Besinler

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılabilecek besinler

 

Zencefil: Sperm DNA fragmantasyon hasarında zencefil verilen hastalarda anlamlı olarak azalma görüldüğü raporlanmıştır.

Tribulus terrestris (Demir dikeni): testosteron düzeyini etkileyerek libido ve seksüel aktiviteyi artırmaktadır. Sperm sayısı, morfolojisi ve motilitesini artırdığına dair çok sayıda çalışma mevcuttur. Ayrıca vücut yağ oranını azalttığı belirtilmiştir.

Keçiboynuzu: spermin motilitesinde ve sperm akrozom aktivitesinde etkinliği olduğu raporlanmıştır.

Safran: Antioksidan etkinliği olan bir bitkidir. Yapılan bir çalışmada DNA hasarına karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir. Sperm morfolojisi ve motilitesi üzerine etkisi olduğu izlenmiştir. Ayrıca testosteron düzeyini artırarak da erkek infertilitesinde etkili olduğu gösterilmiştir.

Nar: Spermi oksidatif hasardan koruyucu etkisi vardır. Nar ekstresi ile yapılan bir çalışmada, sperm sayısı ve canlılık düzeylerinde anlamlı düzelme olduğu belirtilmiştir.

Çörek otu: semende serbest oksijen radikallerin etkisini azaltarak etki yapmaktadır. Omega 3, çinko, bakır ve magnezyumdan oldukça zengindir. İnfertil erkeklere, çörek otu yağı tedavisi sonrası sperm sayı, motilite ve morfolojisinde anlamlı düzelme sağladığı belirtilmiştir.

Susam: Genel olarak sperm sayı ve hareket üzerine etki ettiği gösterilmiştir.

Kabak çekirdeği: E vitamin, çinko ve selenyumdan oldukça zengindir. Sperm motilitesi için elzem olan putressin, l-arjinin yüksek oranda içermesi ile antioksidan etkisi bulunmaktadır. Siklofosfamid’in  testis ve epididimde görülen etkilerini azalttığı izlenmiştir. Sperm sayı, motilite ve morfolojisinde anlamlı düzelme sağladığı gösterilmiştir.

Tarçın: Bir çalışmada sperm sayı ve motilitesinde anlamlı artış yaptığı ve seminfer tübül çaplarında artışa neden olduğu gösterilmiştir. Güçlü bir antioksidan etkinliği bulunmaktadır.

Propolis: B grubu vitaminler, E vitamin, çinko ve magnezyum içermesi ile sperm morfolojisi üzerine anlamlı bir etkisi bulunmaktadır.

Panax Ginseng ( Kore Ginseng): Antioksidan özelliklerinden dolayı sperm parametreleri üzerine olumlu etkileri mevcuttur. Varikoselektomi cerrahisi sonrası verilen hastalarda hareket ve morfoloji üzerine olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.  

Ceviz: Bir çalışmada 12 hafta sonra, ceviz yiyen grupta sperm canlılığı, hareketi ve şeklinde iyileşme görüldü. Ayrıca ceviz yedikten sonra sperm örneklerinde daha az kromozomal anormallik görülmüştür. Kontrol grubunda hiçbir değişiklik olmadığı izlendi.

 

 

 

Bu makale 22 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Gökhun Özmerdiven

Dr. Öğr. Üyesi. Çağdaş Gökhun Özmerdiven, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Üroloji uzmanı olmuştur. 

 Dr. Öğr. Üyesi. Çağdaş Gökhun Özmerdiven mesleki çalışmalarına ise şu an Florya Üroloji İstanbul Aydın Üniversitesi ve Florya VM Medical Park Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İnfertilite (Kısırlık) Tedavisinde Kullanılabilecek Besinler
Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Gökhun Özmerdiven
Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Gökhun Özmerdiven
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube