İlişki/ çift terapisinden ne beklenir?

Çift terapilerinde gözden kaçırılan gerçek sorunlar keşfedilmeye çalışılır.

İlişki/ çift terapisinden ne beklenir?

Çift veya evlilik terapilerinin, yolunda gitmeyen bir ilişkiyi sürdürme çabasının boşunalığına hizmet eden gereksiz bir çalışma olduğu fikri, sorunlu ilişkilerde çırpınan bir çok insanın, hatta zaman zaman bu alanda çalışan terapistlerin bile aklına gelebilen umutsuz bir varsayımdır.

Bu alanın zorlayıcılığının en önemli nedeni, ilişkilerde gerçek sorunları belirlememin kolay olmamasıdır.

Bu özellikle aile üyeleri için daha güçtür.
Çünkü iki yetişkin çatışmaya girdiklerinde, genellikle aralarına bir üçüncü kişiyi de alır ve sorunu bu üçgenle ilgiliymiş gibi çözmeye çalışır. Böylece esas sorunu farketmek daha da güçleşir.

‘Oğlumuzu ihmal etmen beni öfkelendiriyor, çocuk babasız büyüyor sanki..’Gerçek sorun ise şudur; “Kendimi ihmal edilmiş hissediyorum,bana zaman ayırmadığın için öfkeliyim”.

‘Annen beni çıldırtıyor, çok müdahaleci, sana hem çocuğu hem eşiymişsin gibi davranıyor’ Acaba anlatılmak istenen, “Annene karşı daha kararlı ve sınırları belirleyici olmanı bekliyorum, senin eşin ben miyim yoksa annen mi?” gibi bir ifade daha net olabilir mi?

‘Yeni işini destekliyorum, ama çocukların evde sana ihtiyacı var çocukların ihmal edilmesini istemiyorum’ derken, acaba aslında “Çalışmaya başlaman ile ilişkimizin nasıl etkileneceğini bilmiyorum ve bu belirsizlik beni korkutuyor” denmek isteniyor olabilir mi?

Bu gibi “Gerçek”sorunları farkedebilmek için, kişinin yalnızca ilişkideki rolü değil, kendi yaşam çizgisindeki tüm rollerini ana hatlarıyla bilmek önemlidir.

Tam da bu nedenle çift terapilerine başlanmadan, ilk etapta mutlaka, eşlerin ayrı olarak, (sadece kendileri olarak) görüşmeye alınmalarını gerekli görüyorum.

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu

1983 Tire İzmir doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Tire'de tamamladı. 2001 yılında Tire Kutsan Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. ​ Üniversite eğitimimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  2001-2007 yılları arasında tamamladı. ​ 2008 yılında Psikiyatri Uzmanlık Eğitimine İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başlamıştır. İhtisasım boyunca Psikiyatri alanında tanınmış bir çok kıymetli hocamızla çalışma ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldu. 2013 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak ilk görev yeri Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi' ne atandı. Burada yaklaşık iki yıl görev yaptıktan sonra güzel memleketine geri döndü. ​2015 yılında Özel Çankaya Tıp Merkezi' nde tam zamanlı olarak görev yapmaya başladı. Beş yıla yakın bir süre bu güzel kurumda, keyifle danışanlarıya bir araya gelmiştir. Bu beş yıllık s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
instagram
facebook
Etiketler
Çift terapileri
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube