İlaç kullanmanıza rağmen epilepsi nöbetleriniz devam ediyorsa bu yazı size yardımcı olabilir

İlaç kullanmanıza rağmen epilepsi nöbetleriniz devam ediyorsa bu yazı size yardımcı olabilir

Epilepsi hastalığınız var ve size tedavi için ilaç verildi. Nöbetlerinizin kontrol altına alınmasını sadece ilaçtan bekliyorsanız bazı noktaları gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Gündelik yaşamınızda yapacağınız bazı değişikliklerle nöbetlerinizin daha etkili bir şekilde kontrolünü siz de sağlayabilirsiniz.

İlacı düzenli olarak, doz atlamadan ve aynı saatlerde almaya dikkat etmeniz çok çok önemli! Beyin hücreleriniz öğrenebilir ve nöbet gelmesine neden olan yolu kullanmayı unutmaları için ilaca ihtiyaç duyuyorlar. Siz ilacınızı yuttuktan bir süre sonra kanınızdaki ilacı karaciğeriniz ya da böbreğiniz öğütüyor ve bedeninizden uzaklaştırıyor, ilacın kandaki düzeyinin azalmaması için bir sonraki dozun günün aynı saatlerinde alınması gerekli. Eğer bazen ilacınızı almayı unutuyorsanız, bunun olmaması için gündelik yaşamınızda küçük değişiklikler yapabilirsiniz, örneğin, o saatlere alarm kurabilirsiniz, ya da bir yakınınız sizi telefonla arayarak ilaç alma saatinizin geldiğini anımsatabilir.

 “Olmazsa olmazınız: UYKU” Uyku düzeninize mutlaka çok dikkat edin. Sabah gündelik yaşantınıza uygun bir kalkma saati seçin ve her sabah bu saatte kalkmaya özen gösterin. Gece yarısını geçen, hatta sabaha doğru bir saatte yatıp sabah geç saatte, öğlene doğru kalkmak, size yeterli bir uyku süresiymiş gibi görünse de böyle bir uyku sağlıksızdır ve uyku saatlerinizin hem süresinin kısalması, hem de günler içinde yatma ve kalkma zamanlarının değişmesi  nöbetinizi tetikleyebilir. Bazı epilepsi türlerinde gündüz uyumak ve uyanmak da nöbeti davet edebilir.

“Dikkat! Ateşiniz yükselmesin” Eğer soğuk algınlığı, gripal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi başka bir hastalık nedeniyle ateşiniz yükseldiyse, bu da epilepsi nöbetini davet eden bir durum. Ateşi düşürmek için (eğer alerjiniz yoksa) parasetamol içeren bir ateş düşürücü kullanabilirsiniz. Elbette en ideal olanı aile hekiminize başvurup uygun ilacı almanız olacaktır. Doktorunuza epilepsi için ilaç kullandığınızı anımsatmayı ve onun vereceği ilaçların nöbet tetikleyici özelliği olup olmadığını sormayı sakın unutmayın!

“Başka bir ilaç kullanımı mümkün mü?” Başınız ağrıyor, tansiyonunuz yükseldi  ya da grip oldunuz diyelim ve bunun için de size ilaç verildi. Bazı ilaçlar semptomatiktir, yani burun tıkanıklığını gidermek için burun damarlarını daraltıcı etki yapar, ya da sadece ağrıyı hissetmenize neden olan nörotransmitter’leri (beyinde sinir hücrelerinin birbirleriyle haberleşmek için salgıladığı iletken maddeler) azaltır. Semptomatik ilaçlar yerine bazen bitki çayları, bazen sadece dinlenmek rahatsızlığınızı gidermeye yetebilir. Bir bakın bakalım o ilacı kullanmasanız da olur mu. Eğer mutlaka kullanmanız gereken bir ilaç veriliyorsa mutlaka ama mutlaka doktorunuza o ilacın nöbet davet edici özelliği olup olmadığını ve sizin kullanmakta olduğunuz epilepsi ilacının etkisini azaltıp azaltmayacağını sorun.

“Ne yersek oyuz!”  Yemek saatlerinize ve yediklerinizin içeriğine dikkat edin. Şekerli yiyecek ve içecekler ile beyninize uyarıcı etki yapabilecek çay ve kahveyi sık sık tüketmekten uzak durmalısınız. Kola ve benzeri gazlı içecekleri, sadece epilepsi anlamında değil, genel sağlığınız için yaşamınızdan çıkarmanız gerektiğini zaten artık biliyorsunuz. Beslenme alışkanlıklarınız kötüyse bir süre sonra bedeninizde demir, vitamin B12, vitamin C, vitamin D eksikliği ortaya çıkabilir ve bünyeniz eksik malzemeyle çalışmak zorunda kalacağı için epilepsiyle savaşmakta zorlanır.

“Doktorunuzla bağlantıda kalın”  Epilepsi kronik, genellikle uzun süreli, bazen ömür boyu sürebilen bir hastalık. Tedavisi için, her şey yolunda gitse bile sizi yılda en az bir kez gören ve hastalığın seyrini gözden geçiren bir doktorunuz olmalı. Kullandığınız epilepsi ilacının karaciğerinizi, böbreğinizi olumsuz etkileme ihtimaline karşı yılda bir kez geniş kapsamlı kan tahlilleriniz yapılmalı ve doktorunuz bunları değerlendirmelidir. Ayrıca sizin epilepsi nöbeti olduğunu düşünmediğiniz için gözden kaçırabileceğiniz bazı küçük belirtilerin karşılıklı konuşarak aydınlatılması, gerekiyorsa EEG (elektroensefalografi, beyin elektrosu) yapılarak değerlendirilmesi yapılır. Doktorunuz ilaç değişikliğini veya kullandığınız ilacın dozajını ayarlamayı önerebilir. Özetle “bu hastalık epilepsi ve bu ilacı ömür boyu kullanmam gerekliymiş, o zaman neden tekrar doktora gideyim” diye düşünerek kendinizi ihmal etmeyin. 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nalan Kayrak

Doç. Dr.Nalan KAYRAK, Safranbolu’da doğmuştur. Lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi'nde tamamlamasının ardından İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini bitirerek tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yapmış ve “Çocuklarda EEG” konulu tezi ile Nöroloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında mesleki çalışmalarına 1994 yılında Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin 3. Nöroloji Kliniğinde nöroloji uzmanı olarak başlamış olan Doç. Dr. Nalan KAYRAK, bu klinikte görev aldığı süre içerisinde özellikle epilepsi ve uyku konusunda kendisini geliştirme imkanına bulmuştur. 1996 yılında Teksas, Houston’da Baylor Medical College Sleep Disorders Center’da uyku bozuklukları konusunda “research fellow” olarak çalışmalar yapmıştır. Bu çalışma süresi içinde uyku hastalarına yaklaşım ve gec ...

Etiketler
Epilepside günlük yaşam
Doç. Dr. Nalan Kayrak
Doç. Dr. Nalan Kayrak
Balıkesir - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube