Epilepsi ve Doğum

Doç. Dr. Nalan Kayrak
Doç. Dr. Nalan Kayrak
6 Ocak 2016477 görüntülenme
Randevu Al
Epilepsi ve Doğum

Epilepsiden dolayı ilaç tedavisi gören kişiler de sağlıklı bir hamilelik sonucunda doğum yapabilirler. Epilepsili kişilerde gebeliğin önceden planlanması ve kadın-doğum doktoru ile epilepsiyi takip eden nöroloji doktorunun birlikte hareket etmesi önemlidir.

Epilepsi ilaçları kullanılmaktayken beklenmedik bir hamilelik oluşursa asla ve asla bebeğe zarar vereceği düşüncesiyle epilepsi ilaçları aniden kesilmemelidir! Böyle bir durumda epilepsi tedavisini yürütmekte olan doktorunuzla hemen bağlantı kurun. Mümkün olduğu kadar erken zamanda folik asit içeren vitamin tableti kullanmaya başlayın, çünkü folik asit bebeğin oluşmakta olan beyin ve omurilik gibi organlarının sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır. Bağlantıya geçtiğiniz doktorunuz kullanmakta olduğunuz epilepsi ilaçlarının dozunu mümkün olan en düşük düzeye çekecek ve aldığınız günlük dozu gün içinde bölerek kullanacağınız bir şema oluşturacaktır. Örneğin sabah 200 mg, akşam 200 mg olmak üzere günde iki kez kullandığınız bir tabletiniz varsa, bu dozu sabah 100, öğlen 100, akşam 100 ve gece 100 mg olacak şekilde almanızı tavsiye edecektir.

Böyle bir uygulamayla ilaçlarınıza devam ederek hamileliği tamamlayabilirsiniz. Yine de epilepsi ilacı kullananların bebeklerinde, kullanmayanlara göre anormallik görülme ihtimali biraz daha yüksektir ve hiç bir ilacın tamamen zararsız olduğu iddia edilemez.

Etiketler

Epilepsi tekrarıEpilepsi hastalarında gebelikEpilepsi hastalığıDoğum

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Nalan Kayrak

Doç. Dr. Nalan Kayrak

Doç. Dr.Nalan KAYRAK, Safranbolu’da doğmuştur. Lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi'nde tamamlamasının ardından İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini bitirerek tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yapmış ve “Çocuklarda EEG” konulu tezi ile Nöroloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.