İdrar yolları enfeksiyonunu ciddiye alın!


Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri bulunmaz. Ancak bazen vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girerek enfeksiyon oluşturabilir. Bu enfeksiyonlar böbreklere kadar ilerleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İdrar yolları enfeksiyonları neden olur?
Kişilerin genellikle idrar yaparken yapma hissi ile fark ettikleri hastalıklar idrar yolu enfeksiyonlarının habercisidir. İdrar yolu enfeksiyonları idrar yolunun herhangi bir bölümünde böbrek, üreter ve mesaneye kadar ilerleyen enfeksiyonlardır.
Enfeksiyon, üretra denilen idrarı mesaneden dışarı yönlendiren tüpü, böbrekleri ve mesaneyi etkileyebilir. En sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonu ise sistit hastalığıdır.
İdrar yolları enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Genellikle görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Sık idrara çıkma
İdrar yaparken ağrı
İdrar yaparken yanma
Ateş
Yorgunluk
İdrarda renk değişimleri
Kokulu idrar
Kadınlarda görülen alt karın bölgesinde ağrı
Bulantı – kusma
Sıkışık hissetmeye rağmen az miktarda idrara çıkma
İdrar yolu enfeksiyonları erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun temel sebebi kadınlarda bulunan üretranın kısa olmasıdır. Dış ortamda bulunan bakteriler daha çabuk mesaneye ulaşabilir. Cinsel olarak aktif olan ve doğum kontrol yöntemi olarak sperm öldürücü krem kullanan kadınlar daha sık idrar yolu enfeksiyonuna yakalanır. Menopoz sonrası dönemde idrar yolu enfeksiyonu yaşama oranı artmaktadır.
İdrar yolları enfeksiyonu tanı yöntemleri nelerdir?
Sağlıklı bir kişinin idrarında herhangi bir virüs, mantar, bakteri bulunmaz. Çoğunlukla sindirim sistemindeki mikroplar idrar yoluna girerek çoğalır ve enfeksiyona yol açar. Bu enfeksiyon genellikle Escherichia Coli (koli basili) bakterisinden kaynaklanır.
Bunun haricinde herpes, gonore, klamidya, mikroplazma gibi bakteriler cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. İdrar yolu enfeksiyonlarının teşhisinde test yöntemi kullanılır. Bu testler;
İdrar tahlili
İdrar kültürü
Sistoskopi
Böbrek ve mesane ultrasonu
Bilgisayarlı tomografi
İdrar yolları enfeksiyonu tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi yöntemleri bakteri türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak ilk başvurulan yöntem antibiyotik tedavisidir. Kullanılacak ilaç ve süresi mutlaka uzman bir hekim tarafından belirlenmelidir.
İlaç tedavisi haricisinde ve enfeksiyon geçirme riskinizi azaltmak için yapabilecekleriniz ise şu şekildedir;
Su tüketimini arttırmak.
İdrar tutmamak.
Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru şekilde yapmak.
Cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgeyi temizlemek.
Cinsel ilişki sonrasında idrar yapmak.
Genital bölge temizliğinde sabun kullanmamak.
Hijyenik pedleri sık değiştirmek.
Pamuklu iç çamaşırı giymek .
Sıkı, vücuda oturan kıyafetlerden kaçınmak.