Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 250 Bin kadın, rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetmektedir ve en sık neden HPV virusu olarak görülmektedir.
Uzun bir süre öncesine kadar kadınların bu virüsten korunma şansları yoktu. HPV ’nin Rahim Ağzı Kanserine neden olan ortalama yüksek riskli 15 tipi vardır.HPV’ ye bağlı gelişen tiplerden; TİP 16 ile TİP 18, bu kanserin %75-%80 ini oluşturmaktadır. TİP6 ve TİP11 ise kadınlarda çok fazla rastlanan siğillere yol açan tiplerdir.Kadınlarda genital kanser ve siğil nedeni olan bu virus erkeklerde de yine aynı şekilde siğil oluşmasına ve bu siğillerin tedavisi sağlanmadığında penis ve anal kanserlere neden olmaktadır. Dolayısıyla da tedavisi önemle yapılması gereken bir hastalık durumudur.
Yüksek riskli lezyonların saptanmasında, HPV Testlerinin ve SMEAR Testinin rolü, büyüktür. HPV Testleri ise halen rutin testler arasında değildir. Şüpheli bulunan muayene bulgusu olan ve yüksek risk alanına giren kişilerde mutlaka yapılması gereken bir testtir. Özellikle 30 yaş üzeri ve bu şüphe ve şikayet ile gelen kadınlara yapılmalıdır.
HPV AŞISI 'nın tedavi edici yönü halen tartışılmalıdır. Daha çok koruyucu yönüyle ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle virus vücuda alınmadan önce aşılanmak önemlidir. Yani cinsel ilişkiye girmeden önce yapılan aşılamalar daha iyi sonuç verecektir. Aşı belli virus tiplerini içermektedir. Bu tiplerin diğer subtiplerle ilişkisine göre bazen çapraz koruma sağlayabilmektedir. Fakat cinsel hayatı başlamamış ve bu virüsleri vücuduna hiç almamış bir kadına HPV Aşısı yapılmışsa, bu virüslere karşı, özellikle kansere neden olan tiplerine karşı %85 koruma sağlamaktadır.
HPV Aşısı virüs tiplerine göre ayrılarak, genellikle 3 doz şeklinde vurulmaktadır. 11-12 yaşlarından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulanabilir. Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Virus bulaşmış kişilere de son yıllarda aşılama yapılarak yeni subtiplerin bulaşı önlenmekte ve kişilerdeki viral yükün azaltılmasında kullanılmaktadır. Aşı yapıldıktan sonra ciddi bir yan etki bildirilmemekle birlikte sıradan aşılar gibi hafif ağrı, hafif ateş gibi etkiler görülebilmektedir.
Her yıl binlerce kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle, hayatını kaybediyor. Oysaki geliştirilen aşılar sayesinde bu ölümler büyük oranda azaltılabiliyor. Gelişmiş ülkelerin çoğunda, okul aşılarına dahil edilen HPV AŞISI ücretsiz uygulanıyor. Ülkemizde de aşı uygulama politikalarına yönelik her geçen gün yenilikler devam etmektedir.