Hissettiğimiz tek duygu öfke değildir…

Duygularınızı hangi sıklıkla ifade ediyorsunuz? Duygularınızı tanıyor musunuz? Duygularınızı ifade etmenin sizi güçsüz göstereceğini mi düşünüyoruz? İfade edebildiğiniz tek duygu öfke mi? Duygularınızı ifade edememek sizde anksiyete ve kaygı yaratıyor mu? Duygularınızı daha kolay ifade edebilmek ister miydiniz?

Hissettiğimiz tek duygu öfke değildir…

Duyguları ifade etmek ne hissettiğini tanımlamak ve dışa vurmak anlamına geliyor. Hissettiğiniz duygu ne olursa olsun hem sözlü hem de sözsüz anlatabilme becerisi de diyebiliriz. Ne yazık ki toplumumuzda duygularını ifade edebilen oldukça nadir insanla karşılaşıyoruz. Çünkü bizim kültürümüz “Erkekler ağlamaz, kadın dediğin çok konuşmaz” gibi cümlelerle bize kendimizle aramıza bir duvar örmeyi öğretti. Peki, duygularını ifade etme
olanağı tanınmayan kadın ve erkek, ne kadar mutlu? Ne kadar kaygılı? Toplumumuz bu durumdan ne kadar etkileniyor? Şöyle söyleyebilirim ki, Türkiye anksiyete ve depresyonda Avrupa’da birinci oldu. Özellikle de erkeklerin bu durumdan daha çok etkilendiğini düşünüyorum. Çünkü erkeklerin duygusunu ifade etmelerine asla imkân tanınmadı. Üzüntü gibi bir duygunun ifadesini çocuk rol model olan babasında da hiç göremedi. Babasının, duygu ifade etme şeklini öğrenmeye çalıştı. Görebildiği tek duygu ise “öfke”ydi. Sanıldığının aksine duyguları ifade etmemek ne yazık ki onları yaşamamak anlamına gelmiyor. Hatta çoğu zaman o duyguları yaşayıp bastırmak ya da maskelemek anlamına geliyor. Duygular ifade edilmediğinde kaygı ve öfke yönetimi sorunlarına yol açabiliyor. Size bu içinizdeki öfke duygusunu hafifletmek için birkaç ipucu vermeme ne dersiniz?

 

İşte birkaç ipucu:

·Duygu ifade etmenin ilk adımı duyguları tanımaya başlamaktır. Örneğin olumsuz bir durum yaşandığında bedeninizden izleyebilirsiniz. Kaygı duyduğunuzda midenizde bir kasılma hissederken, öfkelendiğinizde yüzünüzde bir sıcaklık, üzüntü duyduğunuzda ise boğazınızda bir düğüm hissedebilirsiniz.

Öfke yaşadığınızda kendinize sorun! Yaşadığım diğer duygular ne olabilir? Üzgün ya da korkuyor da olabilir miyim?

·Hissettiğiniz duyguları isim vermeye çalışın. Şu an hissettiğim duygular neler? Bunları yazabileceğiniz bir defter de faydalı olacaktır.

·Duyguları tanımlamanın ve ifade etmenin öğrenilebilir bir beceri olduğunu unutmayın. Tıpkı bisiklete binmek gibi… İhtiyacınız olan şey sürekli pratik yapmak…

·Güvendiğiniz ve kendinize yakın hissettiğiniz kişilere hassas yönlerinizi açabilirsiniz. Bir risk alın ve onlarla duygularınızı paylaşın. Yakınlarınızla özellikle de partnerinizle duygularınızı ifade ederek bağ kurmak sizi rahatlatabilir.

Psikolog Sude Ceylin BARS

Bu makale 22 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sude Ceylin Bars

Lise öğrenimini 2017 yılında tamamladıktan sonra, tam burslu olarak İstanbul Esenyurt Üniversitesi psikoloji bölümüne başlamış, üstün onur belgesiyle 2021 yılında mezun olmuştur. Lisans öğrenimi sırasında ve mezun olduktan sonra İstanbul (ÇAPA) Tıp Fakültesi Hastanesi ve özel kliniklerde stajyer psikolog olarak klinik stajlarını tamamlayarak, yoğunlukla yetişkinlerde çalışmıştır. Mezun olduktan sonra, Psikoterap-İST Eğitim ve Danışmanlık merkezinde süpervizyon eşliğinde danışan kabulüne başlamış, aynı zamanda Özel Bilgi Bahçesi Özel Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde görme engelli bireylerle çalışmıştır. Yetişkinlere yönelik Bilişsel Davranışçı Terapi, Aile ve Çift Terapisi, Cinsel Terapi, MMPI (Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri) Uygulama ve Yorumlama Eğitimi, Yetişkinlerde Klinik Batarya ve Görüşme Teknikleri Eğitimlerini almıştır. Ayn ...

Etiketler
Duygusal değişimler
Psk. Sude Ceylin Bars
Psk. Sude Ceylin Bars
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube