Hipertansiyon Nedir ? Tedavileri Nelerdir ?

Uzm. Dr. Ersin İmren
Uzm. Dr. Ersin İmren
20 Aralık 2019158 görüntülenme
Randevu Al
Hipertansiyon Nedir ? Tedavileri Nelerdir ?

Türkiye’de hipertansiyon önemli bir sağlık sorunudur. Hipertansiyon yüksekliği olan bir çok hasta tedavi almamakta, alanlar kan basınçlarını takip etmedikleri için kontrol altında olup olmadığını bilmemektedir. İlaç kullandığı halde tansiyonu kontrol altında olmayan hasta sayısı yadsınamayacak kadar çoktur. Kan basıncı 140/90 mmHg ve üzerinde olan kişiler hipertansiyon hastası kabul edilmektedir. Çoğunuzun bildiği gibi normal kan basıncı 120/80 mmHg olarak kabul edilir. 120-139/80-89 mmHg arasında tansiyonu olan hastalar ise yüksek normal kan basıncına sahip olarak kabul edilir ve tedavileri, taşıdıkları kardiyovasküler risk faktörlerine göre planlanmaktadır. 80 yaş üzerindeki hastalar istisna kabul edilir ve kan basınçlarının 150 mmHg üzerinde olması hipertansiyon olarak kabul edilir.

Hastaların ilaç tedavisi haricinde tedavilerinin bir komponenti de yaşam tarzı değişiklikleridir. Kilo kontrolü, düzenli fiziksel aktivite, tuz alımının azaltılması, beslenme tarzının düzenlenmesi, sigaranın kesilmesi önemli tedbirlerdendir. Takip ve tedaviniz için düzenli hekim kontrolünün önemini takdir edersiniz.  Hipertansiyonun tedavi edilmediği takdirde hasar verdiği organlar; kalp, beyin, damarlar, göz ve böbreklerdir. Kan basıncı kontrolünde amaç salt tansiyonu düşürmek değil, hedef organlardaki hasarı ortadan kaldırmaktır. Hiçbir şikayeti olmayan ancak tedavi edilmemiş kan basıncı yüksekliği olan hastalarımız, bu organlarda ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nedeniyle hayat kalitesinde düşüş ve ciddi sonuçlara adaydırlar. Hipertansiyon bir kez ilaç verilerek geçiştirilecek bir hastalık değildir. Düzenli takip, bu olumsuz sonuçlardan korunmak için önemli bir kriterdir.

İyilikle sağlıkla kalın….

Etiketler

Hipertansiyon belirtileriHipertansiyonhipertansiyon tedavileri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ersin İmren

Uzm. Dr. Ersin İmren

Uzm. Dr. Ersin Eser, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.