Her yerim ağrıyor, sakın bende fibromiyalji olmasın??

Her yerim ağrıyor, sakın bende fibromiyalji olmasın??

Her gün sırtınızda, kol ve bacaklarınızda, tüm kaslarınızda gün boyu süren ağrılar; bir türlü geçmeyen halsizlik ve isteksizlik, sık sık tekrar eden baş ağrısı ve karın şişkinlikleriniz mi var? Daha da kötüsü gittiğiniz doktorlarda yapılan tahlillerde herhangi bir sorun saptanmadığı söylenip, bunun psikolojik nedenlerle olabileceği mi söyleniyor? Artık çevrenizi rahatsız etmek endişesiyle bu rahatsızlıklarınızdan söz etmekten bile kaçınır hale gelip, bu durumu “başa gelen çekilir” diyerek görmezden gelmeye mi çalışıyorsunuz? Bu soruların çoğuna yanıtınız “evet” ise sizde büyük ihtimalle “FİBROMİYALJİ SENDROMU” var.

Öncelikle vurgulanması gereken ilk nokta “AĞRILARINIZ GERÇEK !!”. Şikayetleriniz her ne kadar stres, üzüntü, moral bozukluğu gibi nedenlerle artsa da, “her yerim ağrıyor” dediğinizde bunun naz yapma, ilgi çekme yolu olmadığını biliyoruz. Özel görüntüleme yöntemleri ile yapılan tetkiklerde beyinde ağrı merkezlerinin belirgin aktif olduğu, yani ağrının gerçek olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.

Ancak esas önemli bilgi “ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ”. Bu rahatsızlığın tedavisiyle ilgilenen pek çok doktorun kaçındığı, görmek istemediği bir durum Fibromiyalji. Çünkü tedavi zaman ve emek harcanmasını; tek bir yöntemle değil de pek çok tedavi yönteminin bir arada uygulanmasını, yani multidisipliner yaklaşımı gerektiriyor.

İlaç tedavisi ne yazık ki genelde beklenen iyileşmeyi sağlayamadığı gibi yan etkileri ile kişileri yıpratabiliyor. Düşük dozda verilen bazı depresyon ve epilepsi ilaçları ve farklı türden ağrı kesiciler bazı kişilerde kısmi rahatlama sağlasa da kalıcı etki göstermiyor.

Tedavide kişiye özel yaşam biçimi düzenlemeleri yapılması gerekli. Tedavinin başlıca 3 önemli unsuru var:

1.      Uyku alanının düzenlenmesi, sağlıklı uykunun sağlanması. Tam karanlık ortamın sağlanacağı ve cep telefonu, televizyon gibi elektromanyetik alanların olabildiğince uzaklaştırıldığı sağlıklı uyku alanı önemli.

2.      Beslenme mutlaka düzenlenmeli. Katkı maddeleri içeren gıdalar, rafine şeker ve buğdaydan uzak durulmalı; organik gıdalar, sebze ve meyveler tercih edilmeli. Besin alerjileri ve duyarlılıklarının da tespit ve tedavisi şart

3.      Egzersiz ve tamamlayıcı metotlar tedaviye katılmalı. Seviyesi yavaşça artırılan aerobik egzersiz, Pilates, Yoga ve Tai-Chi’nin faydaları bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış.  Bir tamamlayıcı tıp metodu olan “Biorezonans” ile de gerek besin alerjilerinin tespit ve tedavisi, gerekse de bağışıklık sistemini zorlayan yüklerin uzaklaştırılıp bağışıklığın da desteklenmesi yoluyla kalıcı ve çok iyi sonuçlar elde etmek mümkün. Biorezonans, Avrupa ve Asya’da oldukça bilinen, 30 yıldır uygulanan, Almanya kökenli,  tıbbi cihazla uygulanan bir terapi metodu. Uygulama sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor. Yöntemin temelleri kuantum fiziği, vücudun sağlıklı frekanslarının güçlendirilmesi ve hastalık yapıcı etkenlere ait frekansların silinmesine, geleneksel Çin tıbbı ve akupunktura dayanıyor.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk

Uzm. Dr. Tolga Enver YÜCETÜRK, 1974 yılında İzmir’de doğmuştur. Alsancak Gazi İlkokulu ve 60. Yıl Anadolu Lisesi’nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2003 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nde ihtisas eğitimini tamamlamış ve öğrenciliği boyunca çok istemiş olduğu İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Daha sonra Amerikan denklik sınavları olan ECFMG step 1 ve step 2’yi yüksek derece ile kazanmıştır. İhtisas süresi içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Houston’da Baylor College of Medicine Hastanesi’nde Hematoloji (Kan Hastalıkları) üzerinde fellow olarak çalışmalarda bulunmuştur. “D vitamini eksikliği tanısında rutin laboratuvar tetkikleri ve klini ...

Etiketler
Fibromiyalji sendromu
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk
İzmir - Romatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube