Henüz kelimeler yokken - örtülü bellekteki erken travma ve ihmali

Henüz kelimeler yokken - örtülü bellekteki erken travma ve ihmali

Henüz Kelimeler Yokken;

Size göre dünyanın en güvenli yeri neresidir diye sorulsa cevabınız ne olurdu? Şüphesiz herkesin kendini güvende ve rahat hissettiği bir yer vardır. Bebekler için ise en güvenli yer anne karnıdır.
Bebek annesinin karnında büyürken ortamın ısınma, beslenme ve korunma ile ilgili mevcut şartları olabilecek en mükemmel seviyededir. Böyle bakıldığında bebeği tehdit eden hiçbir unsur olmaz gibi görünse de annenin ruhsal durumundaki bozulmalar bebek için en büyük tehdittir. Annenin iş veya aile kaynaklı yaşadığı stresler çok küçük de olsa devamlılık göstermesi halinde büyük travmalarla aynı etkiyi göstermektedir. Bu durumdan anne kadar bebek de etkilenmektedir. Bu durumlarda anneler bebeklerinin fazla hareket ettiğinden yakınırlar.

Son yıllarda yapılan çalışmalar sanılanın aksine bebeklerin anne karnında oluşmaya başladıklarında ilk kalp atışları ile birlikte anne ile bağlantı kurduklarını göstermektedir. İstenen bir bebeğin anne ile kurduğu bağlantıda hissettiği güven, korunma ve sevilme hisleri ne yazık ki istenmeyen bebeklerde güvende hissetmeme, tehlikede olma ve sevilmeme hisleri şeklinde oluşmaktadır.  Bebek büyüyüp geliştikçe hisleri de gelişir. Güvensiz bebeklerde tedirginlik ve korku, güvenli bağ oluşturan bebeklerde huzur ve aidiyet hisleri gelişmeye devam eder.

Fiziksel gelişimini tamamlayan bebek doğum anına yaklaşırken güvende hisseden bebek doğum anını bir kavuşma olarak hissederken güvensiz bebekler anne karnından dış dünyaya itilme veya atılma şeklinde hisseder. Bu bebekler artık travmatize olmuş kaygılı bebeklerdir. Sürekli ağlayan, uyumayan anne sütünü emmeyen veya tam tersi olarak sürekli uyuyan hiç ağlamayan ve beslenmeyen bebek davranışları gösterirler.

Güvenli bebek anne kucağında huzurludur. Anne sütünü emerken annesi ile kurduğu güven bağı daha da güçlenir. Zamanla göz kontağı kurar, gülümser ve agulama dediğimiz seslerle iletişim kurar.

Kaygılı bebek huzursuzdur ve sürekli ağlar. Güvenli bağ kuramadığı için annenin kucağı bebeği sakinleştiremez ve bebek iletişim kurmaz. Kaygılı bebeklerin iyileşmesinde en önemli unsur annenin tutumları ve yaklaşımlarıdır. Bebeğin sakinleşmesi için annenin hafif ve yumuşak bir sesle bebeğe söyleyeceği ninniler, yumuşak dokunuşlarla sürekli temas halinde olmak, sevecen bir ses tonu ile sürekli onunla konuşmak bebeği rehabilite edecektir.

Anne karnında geçen dokuz ay ve doğumdan sonraki ilk üç yıl yaşanan tüm olumsuz olaylar yaşamımızın sonraki yıllarını şekillendirmesi bakımından oldukça önemlidir.

“Henüz Kelimeler Yokken” ismi katıldığım bir eğitimin ismiydi ve bu bilgileri edindiğim bir eğitimdi. Öğrendiklerim beni çok etkilemişti. Başta bütün annelerin ve anne adayının bilmesi gerektiğini  düşünsem de aslında herkesin kendini daha iyi analiz etmesi için bilmesi gerektiğini düşündüğümden sizlerle paylaşmak istedim.

Okuduğum bir kitapta yazar şöyle diyordu:” Eğer bir şeyler yolunda gitmiyorsa ve siz bunu anlamlandıramıyorsanız o zaman annenize sorun “

Uzman Psikolog Tülin ÇİZER
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Tülin Çizer

Uzm. Psk. Tülin ÇİZER, Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde eğitimini tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yine İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Personel Yönetimi Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. İstanbul’daki pek çok üniversitenin kampüs yurtlarında kalan öğrencilerle ve kültür anlaşması kapsamında Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerle valilik koordinatörlüğünde çalışmalar yürütmüştür. Ayrıca özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde zihinsel ve bedensel engellilerle birlikte çalışmalar yapmış, bu alanda Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerince düzenlenen Küçük Adımlar Sertifika Programı'na katılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okul psikoloğu olarak hizmet vermiş, aynı zaman zarfında Rehberlik Araştırma Merkezi'nin ba ...

Etiketler
Çocuk sağlığı
Uzm. Psk. Tülin Çizer
Uzm. Psk. Tülin Çizer
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube