Hiçbir zaman popülaritesini kaybetmedi. Çocuklara "hayır" ile sınırlarını öğretirken kullandık sınırsızca. Yeri geldi uğramamak için yeri geldi ortam ve zaman müsait değildi. Dünya değişiyor, teknoloji değişiyor dolayısıyla çocuklar da değişiyor. Bilgiye kolay ulaşıyorlar, imkanları eskiye nazaran çok daha fazla. Hal böyle olunca eski tarzda "hayır" ile çocukları tutabilmek pek mümkün olmuyor. Zaten çocuklar bir şekilde ailesine "evet" dedirtmeyi başarıyorlar.
Burda ailenin bilgisi çok önemli bir çocuğa ne zaman ne kadar ya da nasıl "hayır" denmeli iyi bilinmeli. Çocuğun gelişimini bilmeden çocuğun söz dinlememesinden yakınıyor aileler ve çocuk ebeveyn iletişimi bozulabiliyor. Aslında "hayır" sihirlidir. Sınırları öğretir. Ama sie her uygun gelmeyen şeye "hayır", diyemezsiniz. Çocuklar sebepsiz "hayır"lara karşı çıkıyorlar. Açıklama ya da " hayır"a anlam kazandırmak istiyorlar. Ama açıklamanın da bir usulü olmalı. Açıklama ne büyük bir kişiye yapılır gibi olmalı ne de olduğundan daha küçük bir bireye açıklar gibi yapılmalı. Yaşına uygun şekilde, yaşına uygun kelimeler kullanılarak ve yalansız olmalı. Çocuktur anlamaz unutur derseniz çocuğunuz size söylediğinizi soracaktır. "hayır" kelimesi kullanıldığında çocuk engellenir. Ancak çocuğun öğrenmesi gerekiyor. Öğrenmenin bir yolu da hatadan geçer. Gerçekten bulunduğunuz ortam açısından, zaman açısından ya da çocuğun güvenliği açısından bir sorun yoksa denemek istedikleri için fırsat vermelisiniz ki öğrensin.
Tabiki sınırları siz belirleyeceksiniz. Sınır belirlemezseniz çocuk istediğini sınırsızca yapmak isteyecektir. Çocuklar herşeyi fazlasının zarar olduğunu anlayamayabilirler. Ancak ebeveynler olarak biz bunu çocuklarımıza göstermeliyiz. Küçükken anlamayabilirler ama görebilirler. Su bile fazla içildiğin de zehirleyebiliyor. Bu yüzden çocuğunuza sınırları "hayır" demeden açıklamayla, anlayış göstererek, izin vererek ve empati kurarak yapmalıyız. Bu sizi yorabilir veya zamanınızı alabilir. Ancak çocuğunuz büyüdükçe ne kadar doğru yaptığınızı göreceksiniz.
"hayır"
