Hareketli ortodontik tedaviler

Hareketli ortodontik tedaviler

Sabit tedavilerin aksine diş yüzeyine yapıştırılmadan hasta tarafından takılıp çıkarılarak kullanılabilen apareyler yardımı ile yapılan tedaviler hareketli tedavilerdir.

HARAKETLİ VE FONKSİYONEL APAREYLER

Bireylerin üst ve alt çenelerine ayrı ayrı veya her iki çenesinide ilgilendirecek şekilde dişlere tutucu kollar yardımı ile tutunan akrilik plakalar temel olarak hareketli apareyleri oluşturmaktadır. Hareketli apareyler akril yüzeyine eklenen vidalar veya farklı mekanik tel bükümleri ile yer tutucu, çene ve diş problemlerini tedavi eden alışkanlık kırıcı, pekiştirme amaçlı kullanılabilirler.

Bu tedavilerde başarılı sonuçlar için hastanın tedavi sürecinde uyumu ve apareyini düzenli kullanması oldukça önmelidir.

Çene problemi olan bireylerde ortopedik kuvvetler uygulayarak çeneleri düzenlemeyi hedefleyen ağız dışı apareylerde hareketli aparey grubunda sayılabilir. Aktif büyümenin olduğu yaş aralığında(11-15) kullanımları çene büyümelerinin yönlendirilmesinde oldukça etkili olmaktadır.

ŞEFFAF PLAKLAR 

İş ve sosyal çevresi nedeniyle görüntüsüne önem veren, estetik kaygıları nedeniyle standart diş telleri olmadan dişlerinin düzelmesini isteyen bireyler için şeffaf plaklar çözüm önerisi olmaktadır. Laboratuvar ortamında ısıyla şekillenen özel malzemelerden bireylere özgü tasarlanan şeffaf plaklar hekimler tarafından uygun vakalarda kullanılmaktadır.

Bu makale 24 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Canan Çolak

Dr. Dt. Canan ÇOLAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Bir yıl sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ortodonti Anabilim dalı' nda başladığı ortodonti eğitimini 2012 yılında tamamlamıştır.  

"Hızlı ve Yavaş Üst Çene Genişletmesinde Destek Dişlerdeki Kök Rezorpsiyonunun Değerlendirilmesi: Mikro-BT çalışması" adlı tez çalışması için University of Sydney, Avustralya'da 3 ay eğitim aldı.  Evli ve bir çocuk annesi olan Dr. Dt. Canan ÇOLAK, Bursa' da yaşamakta ve özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Ortodontik tedavi
Dr. Dt. Canan Çolak
Dr. Dt. Canan Çolak
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube