Hangi durumlarda depresyon terapisi alınmalıdır?

Hangi durumlarda depresyon terapisi alınmalıdır?

Depresyonun kısaca tanımı “ çökkünlük”tür.

Yetersizlik, güvensizlik, suçluluk üzüntü, hüzün, umutsuzluk, çaresizlik duygularında artış ve zevk alma yetisinde azalma olarak tarif edilebilir.  Bunlarla bağlantılı olarak yaşamınıza yansıyan konsantrasyon bozukluğu,  sosyal ve mesleki işlevlerde bozulma, ekonomik sorunlar , evlilik ve iş ilişkilerinde sorunlar yaşamaya zemin oluştururken, bedensel anlamda da, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk yada fazla uyuma,  iştah bozukluklarına bağlı kilo  kaybı yada fazla kilo alma, mide barsak sorunlarının yanı sıra depresyonun kronikleşmesi durumunda kalp damar hastalıklarına zemin hazırladığı klinik araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Depresyon vakalarının en az yarısı tanı konulmadığı için tedavi edilemez. Tedavi edilmeyen depresyon ise zamanla daha da şiddetlenebilir.

Özellikle 2 tip belirgin depresyon tipinde tedavi alınması elzemdir.

Melankolik Depresyon

Sabahları erken uyanma, gece uykunun bölünmesi

Depresif halin sabahları daha belirgin olması

İştahta azalma, kilo kaybı

Uygunsuz suçluluklar, gereksiz konularda kendini suçlu hissetme

Hareketlerde yavaşlama, günlük hayat aktivitelerinden uzaklaşma.

Çökkünlük ( bir şey yapmak istememe )

gibi özelliklerle belirti verir.

Kişide aktivite azlığı, günlük hayattan çekilme , belirgin mutsuzluk ve enerji düşüklüğü görüldüğü için, kendisi de, dışardan gözlemleyen birisi de rahatlıkla kişide depresyon olduğunu ve yardıma ihtiyacı olduğunu fark ederler.

Atipik Depresyon

Çoğunlukla kişinin kendisinin bile depresyonda olduğuna dair fikri olmayabilir.

İştah artışı - kilo alımı  ve uykuda artış söz konusudur.

Sabahları yataktan kalkmak istememe, güne başlamada zorlanma

Kişiler günün belli saatlerinde iyi belli saatlerinde kötü hissedebilir.

Kollar ve bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi yaygındır

Kişiler arası reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet gelişmesi

Kişiler arası ilişkileri sürdürmede zorluk, okul ve işle ilgili sorunlar yaşaması olasıdır.

Sevdiği aktiviteleri yaptığında, keyif aldığı kişilerle birlikte olduğunda duygu durumunda düzelme olur. Bu sebepledir ki kişi çevresinden genelde , “tembel”, “işine gelmiyor”, “canı istediğinde nasıl yapıyor” gibi eleştirel tavırlarla karşılaşabilir. Çünkü bazı aktivitelere ve sorumluluklara karşı gönülsüzken, bazı aktiviteleri mutluluk  içinde ve enerjik olarak yapması mümkündür. Özellikle bu nedenden dolayı kişinin ve çevresindekiler yaşananın  bir çeşit depresyon olduğunu fark edemezler. Bu sebeple de depresyondaki kişinin destek arama ve tedaviye başvurması gecikebilir.

Genellikle genç bireylerde görülür, beraberinde alkol- madde kullanımı eşlik edebilir.

Eğer depresyon belirtileri gösteriyorsanız, kronikleşmesini beklemeden, destek almayı seçmeniz en uygunu olacaktır.

Bu makale 11 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Perihan Aydın

Klinik PsikologPerihan Aydın ;1987 yılında Bursa'da doğmuştur. 2009 yılında SAÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansımı Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Bitirme çalışmasını "Anksiyete Bozukluklarının Bilişsel Davranışçı Terapisi" üzerine yapmıştır. İkinci yüksek lisans olarak Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Yönetimi bölümünden mezun olmuştur. Psikoterapi ekolünde kanıta dayalı ekollerden olan Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Kişiler Arası İlişkiler Terapisi ekollerini benimsemektedir.  Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve ekibi ile Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneğinden almıştır. Şema Terapi eğitimini,  Uluslararası Şema Terapi Topluluğu bünyesinde Alp Karaosmanoğlu’ndan almıştır. Süpervizyon eğitimime devam etmektedir.Kişiler ...

Etiketler
Depresif yakınmalar
Klinik Psikolog  Perihan Aydın
Klinik Psikolog Perihan Aydın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube