Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı

Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı

Kalsiyum güçlü dişler ve kemiklerin oluşumu için vücutta gerekli bir besindir. Kalsiyum aynı zamanda vücutta kanın normal olarak pıhtılaşmasını sağlar. Kas ve sinirlerin düzgün çalışması ve kalbin normal çalışması için de gereklidir. 

Kalsiyumun büyük çoğunluğu vücutta kemiklerin içinde bulunur. Bebek anne karnında büyürken gelişmek için önemli miktarda kalsiyuma ihtiyacı duyar. Eğer gelişmekte olan bebeğin ihtiyacını karşılamak için yeterince kalsiyum alınmazsa bebek annenin kemiklerinden kalsiyum alacaktır ve vücudun kemik kütlesi azalarak osteoporoz riskinde artış olacaktır.Osteoporoz kolayca kırılabilir, zayıf kırılgan kemik incelmesi ile sonuçlanan bir hastalıktır. Gebelik kadının kalsiyum tüketmesi için kritik bir zamandır. Hamilelik döneminde herhangi bir problem olmasa bile bu dönemde yetersiz kalsiyum alınması kemik gücünü azaltıp ileri yaşlarda osteoporoz riskini artırır. 

Kalsiyum için önerilen günlük tüketim miktarı hamile veya emziren kadınlar için günlük 1300 mg dır.

Süt ürünlerinden günde en az 4 porsiyon tüketilmeli ve bir gün içinde yeterli kalsiyumu alındığından emin olmak için kalsiyum yönünden zengin besinlerle beslenilmelidir.

En iyi kalsiyum kaynakları,  süt, peynir, yoğurt, kremalı çorba ve puding gibi süt ürünleridir. Kalsiyum aynı zamanda yeşil sebzeler, (brokoli, ıspanak ve yeşillik) deniz ürünleri, kuru bezelye ve fasulye gibi besinlerde bulunur.

D vitamini kalsiyum kullanımına yardımcı olacaktır. D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Süt, yumurta ve balık karaciğeri de D vitamini içerir.

Laktoz İntoleransı Varsa Yeterli Kalsiyum Alınabilir Mi?

Laktoz intoleransı sütteki laktozun sindirilememesidir. Eğer laktoz sindirilemiyorsa süt ürünleri tüketildiği zaman kramp, gaz veya ishal gelişebilir.

Günlük kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için;

Yemek ile az miktarda süt tüketimi denenebilir.

Laktoz içeriği daha düşük olan peynir, yoğurt, süzme peynir gibi bazı süt ürünlerinin tolerasyonu mümkün olabilir.

Yeşillik, brokoli, sardalya ve tofu gibi süt ürünü olmayan kalsiyum kaynakları yetersiz kalsiyum alımını önlemek için tüketilebilir.

Kalsiyum ile güçlendirilmiş laktaz süt (laktozsuz süt) tüketilebilir.

HAMİLELİKTE KALSİYUM TAKVİYESİ ALINMALI MI? 

Eğer günlük yemek planınızda kalsiyum yönünden zengin besinleri tüketmekte sıkıntı duyuyor ve tüketemiyorsanız kalsiyum takviyesi alma konusunda doktorunuza veya diyetisyeninize başvurmalısınız. Alacağınız kalsiyum takviyesi miktarı gıda kaynaklarından aldığınız kalsiyum miktarına bağlı olarak değişir.

Diyetisyen Diğdem Özkahya

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Diğdem Akça

Uzm. Dyt. Diğdem AKÇA, Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Ayrıca İstanbul Okan Üniversitesi'nde, uzmanlık eğitimini de tamamlamıştır. Sofra Grup Catreing bünyesinde bir süre çalıştıktan sonra Diyetkolik.com’da uzun yıllar görev almış Uzm. Dyt. Diğdem AKÇA, Diyetisyenlik vasfımın haricinde yürüttüğüm Ürün Müdürlüğü süresince internet ve sosyal medya üzerinde de deneyimler kazanmıştır. Beraberinde Marmara Tıp Merkezi, Dermadem Klinkleri ve PNP Eğitim ve Danışmanlık bünyesinde de poliklinik deneyimini pekiştirmiştir. Uzm. Dyt. Diğdem AKÇA, Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde Acıbadem Taksim Hastanesinin kurucu diyetisyeni olarak kurum, klinik ve poliklinik diyetisyenliği yapmış, 7 yıllık mesleki deneyimim boyunca çeşitli kanallarda canlı yayınlara katıl ...

Etiketler
Gebelikte beslenme
Uzm. Dyt. Diğdem Akça
Uzm. Dyt. Diğdem Akça
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube