Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 27. hafta ( tebrikler! üçüncü trimestere hoşgeldiniz )

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014705 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 27. hafta ( tebrikler! üçüncü trimestere hoşgeldiniz )

Bebeğiniz nasıl gelişiyor?

 Bu hafta, bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 900 gramdır  ve boyu yaklaşık 37 cm uzunluğundadır. Düzenli aralıklarla uyur ve uyanır, gözlerini açar, kapatır ve hatta parmaklarını emebilir. Daha fazla beyin dokusu gelişmiş olduğu için bebeğinizin beyni şu anda oldukça aktiftir. Akciğerleri henüz olgunlaşmamıştır fakat şu anda doğarsa –  tıbbi yardımla birlikte - işlev görebilir. Karnınızda hissettiğiniz  ritmik hareketler, bu haftalardan itibaren giderek sıklaşacak olan  bebek hıçkırıklarıdır, bu hıçkırıklar birkaç saniye ile dakika civarında sürebilir

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:   

 Artık son trimester  (üçüncü üç aylık dönem)  başlıyor, bu nedenle bazı  yeni semptomları fark etmeye başlayabilirsiniz. Örneğin, ağrıyan bir sırt veya ara sıra , özellikle sabaha doğru gerinirken olan bacak krampları gibi.  Hamileliğiniz ilerledikçe kramplarınız kötüleşebilir. Bacak krampları, geceleri daha yaygındır ama gün içinde de meydana gelebilir. Kramp girince, baldır kaslarınızı germek sizi rahatlatır. Bacağınızı uzatın ve ayak parmaklarınızı kaval kemiğinize doğru hafifçe bükün. Birkaç dakika yürümek ya da baldırınıza masaj yapmak da bazen yardımcı olabilir.

Gebelikte  ihmal edilmemesi gereken belirtiler

Bu şikâyetlerden herhangi biri varsa, derhal doktorunuzu arayın:

37. haftaya gelmeden önce:

Pelvik basınç hissi (bebeğinizin alta doğru itme hissi), bel ağrısı ( yeni başlangıçlı), adet ağrısına benzer kramp ya da karın ağrısı veya bir saatte dörtten fazla kasılma (ağrısız olabilir)

Vajinal akıntıda artış ya da akıntı tipinde değişiklik  - sulu, sümüksü veya kanlı olması

Herhangi bir zamanda:

Bebeğiniz olağandan daha az hareket ediyor ya da tekmeliyor ise

Ciddi ya da geçmeyen karın ağrısı  ya da hassasiyet varsa

Vajinal kanama, lekelenme veya su gibi olan vajinal akıntı

Çişinizi yaparken ağrı ya da yanma, veya az çişe çıkma ya da hiç çıkamama

Ciddi ya da geçmeyen kusma

Üşüme veya 37,5 derce üstü ateş

Bulanık ya da çift görme veya noktalar ya da “uçuşan cisimler” görme

Ciddi ya da geçmeyen baş ağrısı veya bulanık görme, geveleyerek konuşma veya hissizlikle birlikte baş ağrıları

Yüzünüzde şişme  ya da gözlerinizin çevresinde şişlik, parmaklarınızda ya da ellerinizde hafif derecenin üstünde şişme veya bacaklarınızda, ayaklarınızda veya bileklerinizde ciddi veya ani şişme veya hızla kilo alımı (haftada iki kilodan daha fazla)

Ciddi ya da geçmeyen bacak veya baldır ağrısı veya bir bacağın diğerinden çok fazla şişmiş olması

Karnınızda travma

Bayılma, sıklıkla görülen baş dönmesi, hızlı kalp atışları veya sersemlik veya çarpıntı

Nefes alırken zorlanma, öksürerek kan çıkarma veya göğüs ağrısı

Karın ağrısıyla birlikte ciddi kabızlık veya 24 saatten fazla süren ağır ishal

Tepeden tırnağa sürekli yoğun bir şekilde kaşınma

Sırt ağrısı nasıl rahatlatılır:

İkinci trimesteri bitirmek üzereyken, kendinizde sırt ağrıları gibi yeni belirtileri fark edebilirsiniz. Kadınların yaklaşık yarısı, hamilelik sırasında daha çok bel bölgesinde  olmak üzere sırt ağrısı çeker.  Uzun süre  oturunca, ayakta durunca veya uzandıkça şiddetlenebilir  ve gün sonunda kötüleşme eğilimi gösterebilir. Yürümek, merdiven çıkmak, alçak bir sandalyede oturma ya da kalkma hareketi, bükülmek ve uzanmak gibi faaliyetler, bu ağrıyı tetikleyebilir. Bir sandalyede oturmak ve ileriye doğru uzanmak gibi kalçalarınızın bükülmesine yol açan hareketler, bel ağrısını kötüleştirebilir.Düzenli olarak egzersiz yapmak ve duruşunuza dikkat etmek, sırt ağrılarını   hafifletmeye yardımcı olabilir. Diğer bazı öneriler, aşağıdaki gibidir:

• Uzun süre boyunca oturmaktan ya da ayakta durmaktan kaçının. Sık sık ara verin.

• Acele etmeyin ve kendinizi çok yormayın.

• Vücudunuzun aynı anda bükülmesini ve dönmesini gerektiren elektrikli süpürge ve paspas faaliyetlerinden kaçının

• Sıcak bir banyoya girin ya da ağrıyan bölgenin üzerinde sıcak su torbası kullanın (Veya soğuk su torbasını deneyin.)

• Eşiniz veya tecrübeli bir terapiste sırtınızı ovdurun

Her zaman vücudunuzun sesini dinleyin, sırtınızı ağrıtan faaliyetlerden veya egzersizlerden kaçının.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler

Hafta hafta hamilelikGebeliğin 27 haftasıHamileliğin 27 haftasıGebeliğin 27 haftasında neler oluyor27 haftada bebek gelişimi27 haftada annede neler oluyor

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.