Güneşin fayda ve zararları

Güneşin fayda ve zararları

Güneş ışınları hava ve su gibi yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Güneş ışınlarının etkisi ile deride sağlıklı kemikleşme için gerekli olan D vitamini sentezi gerçekleşmektedir. Sedef hastalığı, ergenlik sivilceleri gibi bazı hastalıklarda da iyileştirici etkileri bilinmektedir. Yine UV ışınlarının psikolojik açıdan olumlu etkiler sağladığı da bilinen gerçekler arasındadır.
 
Ancak günümüzde en sık rastlanılan kanser tipinin deri kanserleri olması ve deri kanserlerinin de en sık sebebinin UV ışınları olması nedeniyle yeterli korunmanın mutlak yerine getirilmesi gerekmektedir. Güneş ış.dan yeterince korunulmadığı taktirde karşılaşılması muhtemel tehlikeler güneş yanıkları, lekelenmeler, fotoyaşlanma denilen cilt değişiklikleri, gözlerde katarakt oluşumu ve en önemlisi de deri kanseri gelişimi olmaktadır. Güneşin ülkemize oldukça cömert davrandığını dikkate aldığımızda korunmanın önemi daha da açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
 
Yeryüzüne ulaşan ve solar ışınların sadece %5ini UV ışınları oluşturmaktadır. Bunun da %95i UVA %5ide UVB ışınlarından oluşmaktadır. Stratosferdeki ozon tabakası UVCyi tamamen UVB yi kısmen bloke ederken UVAnın tamamı yeryüzüne ulaşmaktadır. UVnin karsinojenik etkisi 290-400 nm dalga boylarında ortaya çıkmaktadır. Ozon tabakasının zarar görmesinden sorumlu kimyasal ajanlar. aerosol sprey ve donduruculardan çıkan bulunan KLOROFLOROKARBON grubu gazlardır. Ozon tabakasının zarar görmesi ile süzücü etki azaldığından yeryüzüne daha fazla zararlı ışın gelmeye başlamıştır. 1992 yılında Norveçte yapılan bir çalışmada ozon tabakasının %10  hasar görmesiyle her iki cinstede SHK insidansının %16 ila 18 oranında artacağı bildirilmektedir.
 
Karlı yüzeyler UV ışınlarının %80-90 ını yansıtırken, kumlu yüzeylerde bu oran %20dir.
Deri kanserlerine genellikle açık renk gözlü açık renk deri yapısına sahip ırklarda daha sık rastlanır. Türkler genellikle buğday tenli, koyu renk gözlü, koyu renk saçlı olduklarından deri kanserleri konusunda kısmen şanslı sayılabilirler. Ancak açık derili ve gözlü insanlarda oldukça fazladır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Can Ceylan

1966 Doğumluyum.  İlk ve orta öğrenimimi sırasıyla Erzincan, Kayseri ve Zonguldak illerinde tamamladım. 1983 yılında Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nden  mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘ne girdim. 1989-1990 yılları arasında Erzurum Narman Şekerli Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak zorunlu hizmetimi  yaptım. 1990 yılında tıpta uzmanlık sınavıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji bölümüne  girdim. “Bacak ülserasyonlarında Helium-Neon lazer tedavisinin etkinliği” konulu tezimle 1995 yılında dermatoloji uzmanı oldum. Uzmanlık dönemim boyunca, deri kanserlerinde yüzeyel radyoterapi uygulaması, “Fototerapi” biriminin kurulması, Türkiye’de ilk kez  “Fotodinamik tedavi” yöntemininin deri hastalıklarında kullanılması gibi konularda çalışmalarım oldu. 2004 yılında doçent, 2011 yılında profesör ünvanı aldım. Me ...

Etiketler
Güneşin fayda ve zararları
Prof. Dr. Can Ceylan
Prof. Dr. Can Ceylan
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube