Gülümsediğimizde ne oluyor?

Gülümsediğimizde ne oluyor?

Üzerine hiç düşünmesek gülümsemenin insan psikolojisi üzerinde etkisi oldukça olumludur ve araştırmalar gösteriyor ki gülümseme taklidi yapmanın bile gülümsemek kadar faydası var. University of Kansas’den Tara Kraft ve Sarah Pressman tarafından yapılan araştırmaya göre insanlar gülümserken gerçekten mutlu hissetse de hissetmese de stres seviyelerinin azaldığı görülmüştür. Peki gülümsemenin bize faydaları nelerdir?

Gülümsemek stres seviyenizi azaltır. Stresin azalmasında görevli beyninizin sakinleştirici molekülleri olan nöropeptidler gülümsediğinizde beyninizin stres seviyesini azaltır.

Kendinizi iyi hissedersiniz ve kan basıncınız düşer. Endorfin, serotonin ve dopamin olarak adlandırılan “iyi hissettiren” hormonların salgısının artmasıyla kendinizi mutlu hissedersiniz, vücudunuz rahatlar, kalp atışlarınız yavaşlar ve kan basıncınız düşer. Endorfin hormonunun artmasıyla acılarınız ve ağrılarınızda da azalma olur.

Hastalıklarla savaşan kan hücreleriniz siz gülümseyince artış gösterir, vücudunuz var olan hastalıklarla savaşır ve gelecek hastalıkların önlenmesini sağlar. Bağışıklığınızı güçlendirir.

Bulaşıcıdır! Beynin singulat korteksi tarafından gülümseyen insan algılanır ve bu otomatik olarak tanımlanır. İstemsizce bize gülümseyen birine gülümseriz, yani gülümsemek bulaşıcıdır. 

Bu faydalarla birlikte son olarak eklemek gerekir ki gülümseme bastırılan duygular yerine kullanıldığında sağlıklı değildir. Bastırılan yas, öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguları gülümseyerek bastırmak yerine bu duyguları olduğu gibi kabullenmek gerekiyor. 

Kaynaklar:

Kraft TL, Pressman SD. (2012). Grin and bear it: the influence of manipulated facial expression on the stress response. Department of Psychology, University of Kansas . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23012270

R.D. (2000).

Neural correlates of conscious emotional experience. In R.D. Lane & L. Nadel (Eds.), Cognitive neuroscience of emotion (pp. 345–370). New York: Oxford University Press.

Seaward BL. Managing Stress: Principles and Strategies for Health and Well-Being. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett; 2009:258

Bu makale 5 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına kabul edilmiştir. Yüksek lisans eğitimi sırasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yatılı psikiyatri servisinde ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde stajlarını tamamlamıştır. İlçe Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ve Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi bünyesinde ergen ve yetişkin danışanlarla çalışmıştır. Şu an kurucusu olduğu Uma Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde danışanlarını görmekte ve online psikolojik danışmanlık hizmeti de vermektedir. Seanslarını İngilizce veya Türkçe gerçekleştirmektedir. Ağırlıklı olarak Şema Terapi ve EMDR yaklaşımını benimseyen Varol, çalışmalarında problemin yapısına göre Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Kişilera ...

Etiketler
gülümsemenin psikolojiye etkileri
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube