Glioblastoma multiforme nedir? ne gibi şikayetlere neden olur? tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora başvumalı?

Glioblastoma multiforme nedir? ne gibi şikayetlere neden olur? tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora başvumalı?

Glioblastome multiforme (GBM) beyindeki glial hücrelerden köken alan kötü huylu bir tümör tipidir. En sık gözlenen beyin tümörü olup, genellikle 40-60 yaş arasında ortaya çıkar. Vücutta başka bir organa yayılım göstermez fakat çok hızlı bir büyüme paternine sahiptir, 3-6 ay arasında hastada belirgin semptomlara neden olmaktadır. Nedeni bazı genetik faktörlere bağlansa da hala araştırılmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.

            Hastalarda baş ağrısı, görme bozuklukları, duyma bozuklukları, bazı uzuvlarda güç kaybı, nöbet, konuşma bozuklukları, bilinç kaybı gibi semptomlara neden olabilir. Hayati risk taşıyan ciddi bir hastalıktır. Bu semptomlar gözlendiğinde vakit kaybetmeden bir bayin cerrahına başvurmalısınız.

GBM kötü huylu sınırları belirsiz, beyinde oldukça ciddi ödem tablosuna neden olan bir tümör tipidir. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi yapan, en iyi fıtığı ameliyatı yapan, en iyi bel fıtığı ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak GBM tedavisi için de en iyi beyin tümörü ameliyatı ve en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahları araştırmalıyız.

Doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi dinleyecek ve tam bir fizik muayene yapacaktır. Sonrasında beyin tomografisi, damar içi kontrast madde verilerek çekilen MR, spektro MR, EEG, kan parametreleri gibi tetkikler istenecektir. Bu tetkiklerin sonucuna göre tanı ve tedaviniz şekillenecektir.

            GBM için kesin tedavi ameliyat ve sonrasında radyoterapi olarak bilinmektedir. Çok riskli bir ameliyat olup deneyimli ellerde yapılması halinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Sonrasoında hastaları yoğun bakım tedavisi bekler. Unutulmaması gereken oldukça kötü huylu bir tümördür, en iyi beyin cerrahı ya da en iyi yoğun bakım tedavisi olsa dahi hastalar kötüye gitme ihtimali taşır.

            Ankara beyin cerrahi camiasında GBM ameliyatı yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline GBM hastalarını sevk etmektedir. Ameliyat sonrası radyoterapi görecek hastalar da yine gelişmiş teknoloji sayesinde Ankara ilinde tedavi edilebilmektedir.

            Sizde de GBM şüphesi varsa adresiniz doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Bu makale 28 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube