Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi

Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi

gestasyonel diyabet

Gebeliğin 24-28. Haftaları arasında yapılan ve halk arasında şeker yüklemesi olarak bilinen OGTT testi ile ilgili ne biliyorsunuz ?

Test için iki ayrı yöntem vardır.

Bunlardan ilki şekerli sıvı tüketmek. İkincisi ise karbonhidrat içeriği yüksek bir öğün tüketmek. Bu öğünün içeriği mutlaka diyetisyenlerce hazırlanmış olmalıdır. Ancak en doğru sonucu şekerli sıvı tüketmek verecektir.

Tüketimin ardından 1. ve 2.saatlerde kan glukoz düzeyine bakılır. Bu değerlerin normal sınırlar içerisinde olmaması gestasyonel diyabet, bir diğer adıyla gebelik şekeri olarak tanımlanır.

Gestasyonel diyabet tanısı alan anne adayları endokrin hekimi, kadın doğum uzmanı ve diyetisyen tarafından takip edilmelidir.

Gebelik diyabeti tanısı alan her anne adayı birçok kaygıyla mücadele eder: Bebeğime de geçer mi ? Tedavisi var mı ? Bundan sonra insülin ve ilaç kullanmak zorunda kalacak mıyım ? gibi sorularla kaygıları daha da artar. Ancak çözüm sanılan kadar zor değildir.

Gelin beslenmede yapılacak değişikliklerle gebelik diyabetiyle nasıl mücadele edilir beraber bakalım.

Öncelikle süreci bir diyetisyen eşliğinde yürütmelisiniz. Endokrin hekiminiz ve kadın doğum doktorunuzla süreci beraber yönetecek bir diyetisyen ile çalışmayı ihmal etmeyin.

Bir besin tüketim kaydı tutmaya başlayın. Yediklerinizi saatleri ve miktarlarıyla beraber not alın.

Her öğün öncesinde kan şekerinizi ölçüp not edin. Öğüne başladığınız ilk lokmayı takiben 1.ve 2.saatte şekerinizi ölçerek not alın. Böylece diyetisyeniniz tolere edebileceğiniz karbonhidrat miktarını tespit ederek öğünlerinizi planlayabilecektir.

Bol bol sıvı almaya özen gösterin.

Her öğünden sonra küçük yürüyüşler yapmaya çalışın.

Kilo yönetiminize özen gösterin.

Şeker içeriği yüksek besinler tüketmeyin, bir günde tükettiğiniz meyve miktarını sınırlandırın.

Glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını öğrenin.

Beslenmenizde ve alışkanlıklarınızda yaptığınız küçük değişikliklerle gebelik şekeriyle başa çıkmak mümkün. İşi şansa bırakmadan uzmanlarıyla iletişime geçmeyi unutmayın.

Bu makale 1 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. İrem Kahraman

Diyetisyen İrem Kahraman, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Bilim Üniversitesi'nde başladığı eğitimini 2014 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 


Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Gebelik şekeri
Dyt. İrem Kahraman
Dyt. İrem Kahraman
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube