Gelişim geriliği nedir, gelişim geriliği erken tanınabilir mi?

Gelişim geriliği nedir,  gelişim geriliği erken tanınabilir mi?

Nöromotor Gelişim geriliği nedir? 

Standardize edilmiş referans testlere göre ya da hastanın yaşıtlarına göre hastanın ortalamanın altında olmasına denir.

Yaygın (global) gelişim geriliği nedir?

Kaba motor, ince motor, dil/konuşma, bilişsel ve sosyal/kişisel gelişim alanlarının 2 veya daha fazlasında belirgin gerilik olmasıdır.

Gelişim geriliği demek zihinsel gerilik demek midir? 

Hayır zeka geriliği ya da zihinsel gerilik demek değildir. Yaygın gelişim geriliği olan bir hastanın zekası normal olabilir. Örneğin yaygın gelişim geriliği olan kas hastaları ya da serebral palsi hastalarının zekası normal sınırlar içerisinde olabilir.


Zihinsel gerilik tanısı kaç yaştan itibaren konabilir?

Zihinsel gerilik tanısı zeka testlerinin güvenilir olarak uygulanabildiği yaşlarda, çoğunlukla beş yaş sonrası konur. 

Gelişim geriliği erken tanınabilir mi? 

Gelişim geriliği iyi bir öykü ve nörolojik muayeneyle saptanabilir. Ayrıca DENVER gelişimsel tarama testi ya da AGTE gibi testlerle de tanınabilir. 

Ne zaman gelişim geriliğinden kuşkulanılmalıdır?

Çocuğunuzun yaşıtlarından geri olduğunu düşündüğünüz her durumda ayrıntılı değerlendirme gereklidir. Kaba motor gelişim açısından 3 aylıkken başını tutmuyorsa, 6 aylıkken destekli 8 aylıkken desteksiz oturmuyorsa, 15 aylıkken henüz yürümemişse Dil gelişimi açısından 3 aylıkken agulamayorsa, 1 yaşta anne baba demiyorsa, 2 yaşında 2 sözcüklü cümlesi yoksa gelişim geriliği ya da başka bir sorun olabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker

Doç. Dr. Akgün ÖLMEZ TÜRKER, lise öğrenimini 1991 yılında Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2003-2006 yılları arasında ise yine aynı anabilim dalından Çocuk Nörolojisi yan dal uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2007-2010 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapmış olan Doç. Dr. Akgün ÖLMEZ TÜRKER, önce Yardımcı Doçentlik, daha sonra da Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 2010- 2012 yılları arasında ise Denizli Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına 2012 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Gelişim geriliği
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
Denizli - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube