Elektroensefalografi (eeg) nedir? merak edilenler

Elektroensefalografi (eeg) nedir? merak edilenler

Elektroensefalografi (EEG), beynin normal ya da anormal elektriksel aktivitesinin kafa derisi üzerinden kaydedilmesini sağlayan bir tanı yöntemidir. EEG kaydı kafa derisi üzerine pasta denilen özel iletken maddeler aracılığıyla yapıştırılan elektrodlar aracılığıyla olur. Çoğunlukla hastalar uyanıkken gözler kapalı dinlenir halde, sakin ve sessiz bir ortamda çekim yapılır. Elektrodlar beyinden gelen elektriksel aktiviteyi saçlı deri üzerinden dijital olarak bilgisayarlara aktararak dalgalar halinde görülmesini sağlarlar. Saçlı derinin temiz olması için kayıt öncesi hastaların saçlarını yıkayarak gelmeleri istenir. 

Uyku EEGsi nedir? 

Çocukların EEG kaydı sırasında uyutulmaları gerekebilir. Bu hem beyinde var olan anormalliğin daha iyi görüntülenebilmesi hem de küçük çocuklarda sorunsuz kayıt elde edilmesi için gerekebilir. Uykuda EEG kaydı için bir önceki akşam çocuğun uykusuz bırakılması istenebilir. Bu süre büyük çocuklarda daha fazla olabilmekle birlikte genellikle normal günlük uykunun yarısı kadar bir süre çocuklar için yeterlidir. Çekim öncesi uykuya dalmakta sorun olabilir bu nedenle uykuyu kolaylaştırıcı bazı ilaçlar doktorunuz tarafından size önerilebilinir.

Kayıt ne kadar sürer? 

Rutin uyanıklık ya da uyku EEGsi için ortalama 20 dakikadan az olmayacak şekilde gerekirse daha uzun süreli kayıt elde edilir.

EEG - Video monitorizasyon nedir? 

EEG kaydının video eşliğinde elde edildiği, hastaların nöbet ya da başka aktivitelerinin kaydedildiği tetkik yöntemidir. 

EEG kaydı sırasında elektrik ya da radyasyon verilir mi?

Hayır EEG kaydı sırasında hasta elektrik ya da radyasyon almaz, acı duymaz, canı yanmaz.

EEG kaydı öncesinde aç kalmak gerekir mi?

EEG çekimine gelmeden önce hastaların aç ya da susuz kalmasına gerek yoktur. Tam tersine karnın tok olması tercih edilir. 

EEG çekim günü hastaların kullandıkları epilepsi ilaçlarını atlamaları gerekir mi?

Sürekli kullanılan antiepileptik ilaçlar doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece saatinde alınmalı, EEG çekimi için aksatılmamalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker

Doç. Dr. Akgün ÖLMEZ TÜRKER, lise öğrenimini 1991 yılında Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2003-2006 yılları arasında ise yine aynı anabilim dalından Çocuk Nörolojisi yan dal uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2007-2010 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapmış olan Doç. Dr. Akgün ÖLMEZ TÜRKER, önce Yardımcı Doçentlik, daha sonra da Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 2010- 2012 yılları arasında ise Denizli Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına 2012 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Elektroensefalografi (eeg) nedir
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
Denizli - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube