Epilepsi Nöbeti Anında Yapılması Gerekenler

Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
18 Ekim 20161894 görüntülenme
Randevu Al
Epilepsi Nöbeti Anında Yapılması Gerekenler

Nöbetler çoğunlukla beş dakikadan kısa bir sürede sonlanır. Bu süreçte öncelikle sakin kalınmalıdır.

Sakin ve soğukkanlı olunmazsa çocuğa yardım etmekte zorlanırız.

Hasta yan yatırılmalıdır. Nöbetler sırasında dişler kilitlenir; bunu önlemek amaçlı ağza kaşık, tahta çubuk, parmak sokulup dişler açılmaya çalışılmamalıdır. Bu çabalar hem çocuğa hem de hasta yakınına zarar verebilir.

Hastanın üzerine soğuk su dökülmemelidir. Gözlük kravat varsa çıkarılmalıdır. Kasılmalar şiddetliyse başını çarpmasını önlemek amacıyla başı tutulabilir ya da başının altına yumuşak havlu battaniye konabilir.

Kol ve bacaklardaki kasılmalar ve çırpınmaları engellemeye çabalamak kırık ve çıkıklara neden olabilir. Nöbet sırasında hasta kusabilir, morarabilir, kısa süreli nefes alamayabilir. Hastalara gereksiz suni teneffüs ya da kalp masajı yaptırılmamalıdır.

Nöbet sırasında ağızdan ilaç verilmemelidir. Doktor tarafından önerildiyse popodan nöbet durdurucu ilaç kullanılabilinir.

Nöbetin nasıl olduğunun gözlenmesi hatta mümkünse video kamera ya da cep telefonu kamerasına nöbetin kaydedilmesi tanıda çok yardımcı olacaktır.

Etiketler

Epilepsi nöbetiEpilepsi nöbeti nedirEpilepsi nöbetini tetikleyen şeylerEpilepsi nöbeti medikal tedaviEpilepsi nöbetinin nedenleriEpilepsi nöbeti sırasında ne yapmak gerekir

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker

Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker

Doç. Dr. Akgün ÖLMEZ TÜRKER, lise öğrenimini 1991 yılında Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2003-2006 yılları arasında ise yine aynı anabilim dalından Çocuk Nörolojisi yan dal uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.