Gece yemek krizini önlemenin yolu: başucunuzda su bulundurun

Gece yemek krizini önlemenin yolu: başucunuzda su bulundurun

Uyuduktan sonra uyanıp yemek yemeyle ilgili çok basit bir küçük öneri: Su içmek, yani uyandığınızda uykunuzu açmadan su içip yatmak. Bu basit yöntem bile çok kısa sürede bu alışkanlığı çözebilir.

"Gece yemek yemeyi iki farklı açıdan ele alabiliriz; akşam yemeği sonrası bir şeyler atıştırma ihtiyacı veya gece yattıktan sonra uyanıp bir şeyler yeme. Her iki durumda da alt nedenler fizyolojik, psikolojik ya da sosyal durumlar olabilir" diyen Diyetisyen Nilay Topçam, yemek krizlerini önlemek için tüyolar verdi…

Kişi akşam yemeğinden sonra atıştırma ihtiyacı duyuyorsa, nedeni o günlük enerji ihtiyacını yeterli almaması olabilir. İkinci olarak, günlük besin tüketiminin içeriğinin karbonhidrat ağırlıklı olmasıdır ki, bu durumda insülin yanıtı değişeceği için vücut hücrelerini doyuramaz ve yemek yemeye yönlenir. Akşam atıştırmalarının diğer bir nedeni ise, insanın kendini iyi hissetme, kendini ödüllendirme isteğidir. Hepimiz biliyoruz ki, modern çağ ile beraber yiyecek endüstrisinin gelişimi yiyeceğe ulaşmayı çok kolaylaştırdı. Artık üretmek ya da yetiştirmek zorunda olmadığımız için, her istediğimiz zaman, istediğimiz çeşitte yiyeceğe ulaşabiliyoruz. Artık yiyecek ve içecekler kendine zaman ayıramayan ya da yoğun bir günün ardından kendi için bir şey yapmaya vakit bulamayan insanlar için kendini iyi hissetme yolu olarak görülmeye başlandı. Özellikle karbonhidratlı gıdalara yönelmek işte tam da bu yüzden! Yalnız burada çok önemli bir nokta var; bir süre sonra tüketilen karbonhidrat miktarı ya da sıklığı yeterli gelmemeye ve zamanla artmaya başlıyor. Bu yüzden, kişi bununla ilgili çözüm arayışında olmalıdır.

BİLİNÇSİZCE Mİ YİYORSUNUZ?

Gece uyanıp yemek yeme durumunda ise özellikle üç nokta üzerinde durulabilir; kişinin stres durumu, karbonhidrat metabolizmasıyla ilgili problemler ve aile bireylerinde de olması durumu. Gece uyanıp yemek yemeyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta da, kişinin gece uyandığında bilinçli ya da bilinçsiz yemek yemesidir. Kişi sabah uyandığında bir şeyler yediğini hiç hatırlamıyorsa, başucunda ya da herhangi bir yerde yediklerinin izlerini buluyorsa, bu bilinçsiz bir yeme halidir.

O zaman gece yeme atakları için çözüm yolları nelerdir, şöyle bir bakalım:

Gün içerisinde karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yerine, özellikle sebzelerin ve iyi yağların, yani kuruyemiş, zeytinyağı, zeytin, avokado gibi yiyeceklerin ve de sağlıklı proteinlerin yer aldığı bir beslenme düzeni, gece yeme ataklarını toparlamaya yardımcı olacaktır.

Yine diğer bir önerim, yemek yeme sıklığını 4-5 saatte bire çıkartabilirseniz, bu da insülin salınımını gereksiz yere uyarmadığınız için gece yeme ataklarının toparlanmasına destek olacaktır.

Biraz daha zor ve uzun soluklu gerçekleştirilebilecek çözüm ise, kişinin kendisine iyi gelecek, yapmaktan keyif aldığı ve yemek dışında kendini iyi hissettirecek bir yöntem bulmasıdır. Bu kimisi için eski araba parçaları toplamak olabilecekken, kimisi için meditasyon, kimisi içinse basit bir yürüyüş olabilir. Bunu kişinin kendisinin keşfetmesi gerekir.

UZUN DÖNEMDE SIKINTILAR GELİŞİR

Yemek yemek, kimseye hesap vermeden kişinin anlık olarak kendini iyi hissetmesini sağlar, ancak sağlık açısından uzun dönemde büyük sıkıntılar getirebilir. Bu yüzden zor yolu seçip sağlıklı olmaya değer sanırım... Gece uyuduktan sonra uyanıp yemek yemeyle ilgili öneriler de aynı aslında, ancak çok basit bir küçük öneri daha eklenebilir: Su içmek, yani uyandığınızda uykunuzu açmadan su içip yatmak. Bu basit yöntem bile çok kısa sürede bu alışkanlığı çözebilmektedir. Gece yeme ataklarıyla ilgili unutulmaması gereken nokta, bu önerilerin mümkün olduğunca beraber hayata geçirilmesidir, çünkü sağlık bedenen, ruhen ve sosyal olarak iyi olma halidir. Üç özelliğe de dokunabiliyorsanız, sağlıklı olmaya doğru giden yoldasınız demektir.

Bu makale 13 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nilay Topçam

Dyt.S Nilay Topçam, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yüksek Lisans eğitimine Marmara Üniversitesi Spor Sağlık Bilimleri'nde devam etmektedir. 2018 yılında 2018 GAPS (Gut & Psychology Syndrome)'de GAPS Danışmanlık Eğitimi almıştır.

Mesleki çalışmalarına Dyt. Nilay Topçam Kliniğinde danışan görmeye devam ediyor. 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yemek yemek
Uzm. Dyt. Nilay Topçam
Uzm. Dyt. Nilay Topçam
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube