Gebelikte tarama testleri ne zaman yapılmalıdır?

Gebelikte tarama testleri

Gebelikte tarama testleri ne zaman yapılmalıdır?

Öncelikle bilinmesi gereken durum bu testlerin çoğunluğunun tarama testleri olduğudur, tanı testleri değildir. Tarama testleri en erken 9. haftada yapılmaya başlanan  “Free Cell DNA”  yöntemi olan anne kanında serbest dolaşan ve çocuğa ait olan genetik yapıların tespiti sonucu yapılan taramadır ve doğruluk oranı diğer tarama testlerine nazaran yüksektir.

Diğer testler ise gebeliğin 11-14. haftaları arasında 2 tane biyokimyasal parametre ile yapılan ve ultrason ile birlikte değerlendirilen 2’li tarama testi, 15-20. haftaları arasında yapılan 3 tane biyokimyasal parametre ile yapılan ve ultrason ile birlikte değerlendirilen 3’lü tarama testidir.

Bu makale 31 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Altaş

Op. Dr. Hüseyin ALTAŞ 1986 Malatya doğumlu, liseyi Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesinde tamamladı. 2006 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleşti ve fakülte eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra zorunlu hizmeti için Bitlis/Mutki ilçesinde devlet hastanesinde hekimlik görevine başladı. 2015 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavı ile önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum asistanlık eğitimine başladı daha sonra 2016 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavı başarısı ile Dicle Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum asistanlık eğitimine Diyarbakır’da devam etti. Asistanlık eğitim sürecini başarı ile tamamladıktan sonra mecburi hizmetini yapmak için Diyarbakır/Ergani ilçesi devlet hastanesine ataması yapıldı. Uzmanlık mecburi hizmetini tamamladıktan sonrası Diyarbakır Özel MEMORIAL hastanesinde hastalara hizmet vermeye başladı. ...

Op. Dr. Hüseyin Altaş
Op. Dr. Hüseyin Altaş
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube