Gebelikte şeker yüklemesi yaptırmalı mıyız?

Gebelikte şeker yüklemesi yaptırmalı mıyız?

Gebelikte Diyabetin (GD) tanımı nedir?

Gebeliğin en sık tıbbi komplikasyonlarından biri olan Gebelik Diyabeti (GD), “gebelikte ikinci yarıda ortaya çıkan ve gebelik bitince genellikle kaybolan bir glikoz metabolizması bozukluğudur”. 

Glikoz metabolizması bozukluğu, farklı derecelerde olabilir. Genelde sadece diyet yeterli olurken, bazısında insülin ihtiyacı söz konusu olabilir.

Gebelikte normal fizyolojik değişiklikler sonucu oluşan insülin direnci, fetüsün yeterli besini alması ve büyümesi için gereklidir. Artan insülin direnci ile karşılaşıldığında anne pankreasının bu duruma uyum sağlayamaması sonucunda, fizyolojik olan bu değişiklikler patolojik bir durum olan GD ile sonuçlanmaktadır.

Anne bünyesi belli bir seviyeye kadar, bebeğe göndermek üzere, kan şekerini yükseltmek zorundadır. Bu kabul edilen seviyenin de üstündeki kan şekeri yükselmeleri, bebeğe fazladan glikoz gitmesi ile sonuçlanır ve bebeğin insülin hormonunun beklenen de fazla yükselmesi ile sonuçlanır. Gebelikte insülin hormonu, bebek için ana büyüme faktörlerinden biridir. İnsülin hormonu bebeğin beklenenden fazla büyümesine neden olmaktadır (kilolu bebek (!)). Fazla büyümeye ek olarak, insülin hormonu bebeği orantısız büyütür. Örnek olarak, normal doğum esnasında bebeğin başının geçtiği her yerden, omuz ve kalçalar da rahatlıkla geçer. Buradaki orantısız büyüme ile birlikte, bebeğinin başının doğumunu takiben omuzların doğmamasına (omuz takılması (!)) ve bunun sonucu olarak gerçekleştirilecek doğum manevraları sebebiyle zorlanmasına ve kolda felçlere neden olabilmektedir. 

Doğumun gerçekleşmesi ve kordonun kesilmesi ile birlikte fazla gelen kan şekeri akışı artık olmamakla birlikte, bebekte insülin hormonu seviyesi halen yüksektir ve buna bağlı olarak bebeğin kan şekerinin aniden düşmesi (hipoglisemi) sonucu havale geçirme (konvülziyon) riski altındadır.

Tüm bu olumsuz etkilerin engellenmesi için yapılması gereken şey basitçe uygun diyettir - %80-90 olguda diyet yeterli olmaktadır.

Bu sebeple Diyet uygulatacağımızı gebelerimizi belirlemek amacı ile Şeker Yükleme testini yaptırmak gereklidir.

Sevgi ile kalın :)

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Semavi Ulusoy

Op.Dr. Semavi ULUSOY, 28 Mart 1975 tarihinde Bulgaristan'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 200-2005 yılları arası Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2006-2016 yılları arası İstanbul Özel Esenler Ensar Hastanesi'nde, 2016-2017 yılları arası İstanbul Özel Ethica İncirli Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Semavi ULUSOY, mesleki çalışmalarına Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi'nde devam etmektedir. Op.Dr. Semavi ULUSOY, Türk Tabipler Birliği,Türk Jinekolo ...

Etiketler
Gebelik testleri
Op. Dr. Semavi Ulusoy
Op. Dr. Semavi Ulusoy
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube