Gebelik ve myom

Gebelik ve myom

Gebelerin %5inde birlikte myom da bulunur. Gebelik hormonlarının etkisi ile miyomlar gebelikte %30 kadar büyüyebilirler. Bu da en çok ilk üç ayda olur. Yine gebeliğin etkisiyle ödem ve konjesyona bağlı dejenere olabilirler, Bu da en çok 2.ve 3. Trimesterde olur.

 Milyonların çoğu gebe kalma ve devamında bir sorun yaratmazlar.

  Miyomlar büyüklük ve yerleşimlerine göre sorun yaratabilirler .Bu sorunlar;
  -düşük
  -erken doğum
 -plasenta yerleşim anomalileri
 -zor doğum 
 -doğum sonrası kanama

Miyom, gebelik öncesi biliniyorsa büyüklük ve yerleşim itibariyle sorun yaratabilecek gibi ise alınmalı veya besleyen damar embolize edilerek myom küçültülmelidir.

Tekrarlayan gebelik kaybı olan kişilerde başka bir neden gösterilemiyorsa myomlar çıkartılıp bir sonraki gebeliğe öyle izin verilmelidir.

Başka bir engel yoksa ve myomlar doğum kanalını takamıyorsa Vajinal doğum önerilmelidir.Doğum sezeryanlı olacaksa saplı miyomlar alınabilir, ama genel kural milyonların gebelikte kanlanmasının artmasından dolayı sezeryan sırasında gerekmedikçe myomlar alınmaması yönündedir.

Bu makale 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ece Meltem Şafak

Op. Dr. Ece Meltem Şafak, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekaı Tahır Burak Saglıgı Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ece Meltem Şafak, mesleki çalışmalarına ise şu an Op. Dr. Ece Meltem Şafak Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Myom
Op. Dr. Ece Meltem Şafak
Op. Dr. Ece Meltem Şafak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube