Doktorsitesi.com

GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE COVİD-19 AŞILARI UYGULANABİLİR Mİ?

Op. Dr. Burcu Çetinkaya
Op. Dr. Burcu Çetinkaya
22 Haziran 2021198 görüntülenme
Randevu Al
GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE COVİD-19 AŞILARI UYGULANABİLİR Mİ?

2019 yılı itibari ile içinde bulunduğumuz pandemi süreci; beraberinde bir çok zorluğu, mücadeleyi ve fedakarlığı da beraberinde getirmiştir. Bu süreçte zorluklarla mücadele ederken her an gelecek aşı müjdesini dört gözle beklediğimiz doğruydu. 

Ülkemizde meslek gruplarından sonra, artık yaşlara göre de aşılanma sürecimiz başladı ve hızla devam etmekte. Bu süreçte anne adaylarının ve emziren annelerin aşı programına dahil olup olamayacağı konusu en çok sorulan konu oldu.

Koronavirüs Hastalığı, hayvan kaynaklı bir virüs olup; insandan insana damlacık enfeksiyonu, temas ve bazı durumlarda havada asılı kalan partiküller yolu ile bulaşır. SARS CoV-2 ile enfekte olan gebelerin büyük çoğunluğunun, hafif ya da orta derecede soğuk algınlığı/grip benzeri hastalık geçirmesi beklenmektedir. Ancak gebeler gebelik sırasında meydana gelen; azalmış akciğer kapasitesi ve artmış oksijen tüketiminin yanı sıra, bağışıklık sisteminde meydana gelen fizyolojik değişiklikler nedeni ile komplikasyon riski açısından yüksek risk altındadır. Mevcut bilgiler ışığında, COVID-19’un, gebelerde düşük veya teratojenite riskini arttırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

COVID-19 aşılarının hastalığa yakalanmayı ne ölçüde önlediği veya bulaşmayı ne ölçüde sınırladığı belirsiz olmasına karşılık, ilk elde edilen veriler aşıların, bir kişinin enfekte olması durumunda hastalığın süresinde ve şiddetinde azalma olduğunu göstermiştir. 19 Şubat 2021 itibariyle, 275 tamamlanmış gebelik olmak üzere, 1.815 gebe kadınının sonuçları yayınlanmıştır. Bugüne kadar, gebelik sırasında uygulanan mRNA COVID-19 (Moderna ve Pfizer BioNTech) aşıları ile ilgili Gestasyonel DM, Preeklampsi, IUGR, düşük oranları, ölü doğum oranları, erken doğum ve yeni doğan ölümleri yönünden beklenmedik bir sonuç gözlemlenmemiştir.

Tüm dünyada Amerikan Kadın Hast. Ve Doğum Kolleji, Birleşik Krallık Kadın Hast.veDoğum Kolleji, Avrupa Kadın Hast. Ve Doğum Board ve Kolleji, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda sağlık otoriteleri ve T.C. Sağlık Bakanlığı, özellikle yüksek risk grubuna giren gebelerin COVID 19 aşılarına erişimlerini önermektedir.

Sağlık Bakanlığımız da web sitesindeki sağlık personeline yönelik bilgi notlarında “gebelikte, inaktif Pandemik COVID-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin veri bulunmadığını, ANCAK; COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere uygulanabileceğini bildirmektedir.

TMFTP Derneği,YÜKSEK RİSK TAŞIYAN GEBELERE (sağlık personeli, AVM- Restoran Çalışanları, Öğretmenler vb) kendi istekleri halinde sağlık bakanlığımız tarafından düzenlenen “Aşı Uygulanacak Gruplar” listesindeki yaş gruplarına göre, sırası gelen gebelere mRNA (Pfizer, BioNTech) ve inaktif virüs aşılarının (Synovac) uygulanabileceğini, aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmamasının tercih edildiğini ve Emzirme döneminde, COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceğini önermektedir.

Etiketler

Gebelik ve emzirme doneminde ilacGebelik ve emzirme döneminde imuneksGebelik ve emzirme dönemlerinde vitiligo neden tedavi edilmelGebelik ve emzirme döneminde meme

Yazar Hakkında

Op. Dr. Burcu Çetinkaya

Op. Dr. Burcu Çetinkaya

2000 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 2001-2004 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Anestezi ve Reanimasyon İhtisası, 2004-2009 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisası yaptı. 2009 yılında Ege Üniversitesi’nde Endo-Laparoskopik Cerrahi Eğitimi aldı.2015 yılında İsviçre Riccon Academy Psikoloji Eğitimi ve Cinsel Terapi Danışmanlığı konusunda sertifikasyonunu tamamladı. 2017 yılında Amerika Nortwest Ünivesitesinde  Psikoloji Eğitimini tamamladı.  Hipnoz ve Hipnoterapi Eğitimi aldı. Dublin Üniversitesinde Klinik Psikoloji  Yüksek Lisans ve Doktorası . Adli Psikoloji , Klinik Psikoloji, İletişim Psikolojisi ,Nörobilim üzerine sertifikasyon ve çalışmalar yaptı. Akademik eğitimlerine paralel olarak Uluslararası Bilimsel Hipnoz, Hipnoterapi, Regresyon Hipnoterapisi, 2019 yılında Doğum Koçluğu ve Eğiticiliği Eğitimi, Estetik ve Kozmetik Jinekoloji Eğitimi, Psikoterapide ve Cinsel Terapide Hipnoterapi ve Hipnoz Teknikleri Eğitimini , 5 Paths Analitik Hipnoterapi, İleri Düzey Hipnoz Eğitimi,EMDR , EFT Duygulara Odaklanma Terapisi , 2021 yılında Başkent Üniversitesi İlişki ve Aile Danışmanlığı , NLP ve EFT Eğitimini, Yaşam Koçluğu ,Nefes ve Mindfıulness Eğitimini; Freud Universitat’ta Hipnoterapi Uzmanlığı , Yönetici - Kariyer -Yaşam Koçluğu -Cinselterapi Eğitimleri aldı. ; TC Sağlık bakanlığı GETAT (Geleneksel Tamamlayıcı Tıp) eğitimlerini tamamlayarak resmi bakanlık onaylı  GETAT klinikte uygulama  yetkisine sahiptir. . Milli Eğitim Bakanlığı onaylı resmi Aile ve İlişki Danışmanıdır.

T&uum

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.