Doktorsitesi.com

Gebelik Diyabetine Dikkat Edin!

Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
10 Mayıs 202165 görüntülenme
Randevu Al
Gebelik Diyabetine Dikkat Edin!

Gebelik diyabeti diğer bir ifade ile gestasyonel diyabet gebeliğin ikinci aşamasında ortaya çıkan diyabet şeklidir. Anne adayında daha öncesinde diyabet bulunmasa bile gebelik ile beraber gelişebilir ve doğum sonrası kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Gebelik boyunca hormon dokuları insülin direncine neden olur. Kan şekeri yükselmesi ile insülin ihtiyacı artar. Anne adaylarının yalnızca %2-4’de görülen bu hastalık genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftalarında kendini belli eder. Ancak gebelik diyabeti yaşayan kadınların daha sonra kalıcı tip 2 diyabete yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

Gebelik Diyabeti İçin Risk Olan Faktörler Nelerdir?

Kişiden kişiye değişiklik gösterse bile karşılaşılan faktörler şu şekildedir;

- Ailede diyabet geçmişi

- Kilolu olma

- 35 yaş ve üzeri gebe kalınması

- Daha önce 4 kilo ve üzeri doğum yapılması

Gebelik Diyabeti Tanısı Nasıl Konulur?

Şeker yükleme testi 24. ile 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Anne adayına 50 gram kadar şeker içirilir ve yaklaşık bir saat sonra kanındaki glikoz seviyesi kontrol edilir. Ölçülen glikoz seviyesi 140mg/dl değerinin altında ise gebelik diyabeti şüphesi ortadan kalkar. Ancak bu seviyenin üzerinde bir değer ölçülürse glikozla ile bir test daha yapılır ve sonucuna göre teşhis koyulur.

Anne Adayı Gebelik Süresince Nasıl Beslenmelidir?

Anne adayı gebelik döneminde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine geçiş yapmalıdır. Günde 3 öğün olacak şekilde gerekli olan vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alması önemlidir. Dikkat edilmesi
gerekilen vitamin ve mineraller şu şekildedir;

- Kalsiyum

- Demir

- Folik Asit

Vitaminlerin kaynağı taze sebze ve meyvelerdir. Fazla ya da az pişmiş, dondurularak uzun süre bekletilmiş yiyecekler ise vitaminlerini kaybedeceği için tercih edilmemelidir. Konserve besinler yerine taze ürünleri almak daha doğru olacaktır. Özellikle etli yemekler yemeden hemen önce pişirilmelidir.

Etiketler

KalsiyumGebelik diyabetiDemir- folik asit

Yazar Hakkında

Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır.. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.