Gebe kalmadan önce nelere dikkat etmeli; gebelik sırasında bebekte saptanan hidrosefali, belde açıklık vs. durumunda ne yapılmalı ve bıngıldak kapanması ne zaman olur?

Gebe kalmadan önce nelere dikkat etmeli; gebelik sırasında bebekte saptanan hidrosefali, belde açıklık vs. durumunda ne yapılmalı ve bıngıldak kapanması ne zaman olur?

Eğer ne zaman gebe kalacağınızı planlama lüksüne sahipseniz, ki aslında en doğru ve sağlıklı olanı planlanmış bir gebeliktir; vücudunuzdaki tüm sağlık sorunlarına kalıcı çözümler bulduktan sonra gebe kalın. Unutmayın ki, gebelik süresince ve hatta bebeğinizi doğurduktan sonraki emzirme süresi boyunca pek çok tetkiki yaptırmanız bile sakıncalı olacak, değil tedavi olmak. Üstelik hemen hemen hiçbir ilacı kullanamayacaksınız. Ayrıca gebelik süresince en az 10 kilo alacaksınız ve vücudunuzdaki destek dokularında -ki bunlara bir dereceye kadar kemikler bile dahil- gebeliğe bağlı zayıflamalar olacak, yani aslında omurga sorunları gibi mekanik hastalıkların gebelik öncesinde çözümlenmesi bence zorunlu.

Dahası, gelişen tıp teknolojisinin ülkemizde de yaygın şekilde kullanıma girmesi ile, bebeklere anne karnında yapılan ultason incelemelerinde elde edilen görüntü kalitesinin düzelmesi; bebeklerin beyninde hidrosefali, kist, belinde açıklık ve benzeri bozuklukların çok erkenden tespit edilebilmesini sağlıyor.

Tabii ki bu sayede, sakat doğup ailenin ve toplumun kaynaklarının boşa harcanmasına yol açabilecek bir bebeğin varlığını erkenden tespit edip; bir kurul kararı ile aileye hamileliğin sonlandırılması tavsiyesinde bulunmak mümkün olmaktadır. Kimi zaman da, şüpheli durumların zaman içinde yani bebek daha anne karnında iken takip edilmesi; hatta anne karında iken çekilen MR görüntülerinde daha detaylı incelenip, doğum sonrası için gerekli önlemlerin alınması mümkün olabilmektedir.

Bebeklerin kafatasının orta ve yan kısımlarında, kemiğin olmadığı yumuşak alanlar olduğunu; bir bebeğin büyümesini izlemiş olan herkes bilir. İşte bu bölgelerin, yeni doğmuş bebeklerin takip muayenelerinde; doktorlar için de önemi büyüktür. Bıngıldağın zamanından önce yani erken kapanması, bir takım kafatası şekil bozukluklarının erken habercisi olabileceği gibi; geç kapanması veya kapanmaması da bir takım başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu da bize, düzenli yapılacak bebek muayene ve takiplerinin önemini; bir kez daha hatırlatmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Bıngıldak
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube