Florürün zararları

Florürün zararları

Yazıma başlarken florun bir zehir olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Florun insan sağlığı için ne kadar zararlı etkilerinin olduğu bilinmesine rağmen halen kemiklere ve dişlere faydası var denilerek zararlı etkileri saklanmaya çalışılıyor. Bu arada florür, flor atomunun iyon haline geçmiş şeklidir.

Danimarkaya gittiğimde herkesin musluk suyu içmesine şaşırmıştım ve kaldığım otelde de bardakların üzerinde ‘Musluk suyu güvenlidir, içebilirsiniz’ yazıyordu. Biraz araştırma yaptığımda Danimarkadaki musluk sularının güvenli olduğu ve danimarkada suya florür gibi insan sağlığı için zararlı maddelerin katılmasının yasak olduğunu öğrendim.
Florür denilince aklınıza sadece içme suyu ve diş macunlarındaki florür gelmesin. Florürlü tuzlar, bebek mamaları, hazır yiyecek-içecekler florürlü içeren besinlere birkaç örnektir.

Özellikle bebeklerde aşırı florür yüklenmesi nörotoksik etki yaparak beyin gelişimini olumsuz etkilediği yapılan araşmalarda da gösterilmiştir. Günlük 2 gr ve üzeri flor tüketiminin dişlerde florosize sebep olduğu bilinmektedir. Florozis görülen çocuklarda aynı zamanda zeka geriliğinin oluştuğu yapılan araştırmalarda da gösterilmiştir ( Li XS, Zhi JL, Cao RO. Effect of fluoride exposure on intel¬ligence in children. Fluoride 1995; 28:189-92. ).

Florür’ün İnsan Sağlağına Zararlı Etkileri:
-Anormal beyin gelişimi
-Zeka geriliği
-Kısırlık
-Erken ergenlik
-Kemik erimesi
-Beyin hasarı
-Hafıza ile ilgili sorunlar
-Alzheimer Hastalığı
-DNA hasarı
-Kansere sebep olur
-Nörotranmitterleri etkileyerek mental sorunlara yol açar
-Hormonların çalışmasını olumsuz etkiler (özellikle de tiroid hormonları)
-Florosizse yol açar

Ratlar üzerinde yapılan birçok araştırmada yüksek florür düzeyinin doğurganlığı azalttığı gösterilmiştir.
İngiltere Kent Üniversitesinde yapılan bir araştırmada florür tüketimi arttıkça hipotiroidi riskinin de arttığı gösterilmiştir.

Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü Kimyageri Dr. Dean Burk florürün diğer kimyasallara göre kanser için daha fazla risk oluşturduğunu söylemiştir.

Florürün Zararlı Etkilerinden Korunmak İçin Öneriler:

-Florürlü tuzlardan uzak durun.
-Florürlü su içmeyin.
-Florür içeren diş macunu kullanmayın ve florür içeren diş tedavilerinden uzak durmaya çalışın.
-Hazır yiyecek ve içeceklerden ne kadar uzak olursak o kadar iyi.
-Çoğu ilacın içinde florür bulunmaktadır. Bu yüzden ilaç kullanmak durumunda kalırsanız bir uzmandan florürsüz alternatifini isteyin.
-Zerdeçalın florürün nörotoksik etkisine karşı koruyucu olduğu 2014’te yapılan bir araştırmada gösterilmiştir (Pharmacogn Mag. 2014 Jan;10(37):61-5.).
-Selenyumdan zengin beslenmenin de florürün beyinde yol açtığı hasarlara karşı koruyu etki gösterdiği belirtilmiştir.

Zaten günümüz hayat koşullarında yeterince kimyasala ve zehire maruz kalıyoruz. Sağlıklı, doğal, işlenmemiş, genetiğiyle oynanmamış besinler olsun beslenme programınızda. Diş ve kemik sağlığı zehirli florürle değil sağlıklı beslenmeyle olur. Başka bir zehir olan şeker ve şekerden yapılmış yalancı besinlerle sağlığınızı bozmayın. Şeker sadece diş ve kemik sağlığını değil bütün vücudu etkileyen bir zehir. Hayatınızdaki bütün zehirlerden kurtulmanız dileğiyle :)

Diyetisyen Tuğba CİCİ

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Sağlıksız
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube