Fedakar mısınız? - neden kendimi feda ediyorum?

Fedakar mısınız? - neden kendimi feda ediyorum?

Fedakarlık ne kadar da yüceltilen bir davranış biçimi değil mi? Fedakar mısındır, fedakarlık önemli, fedakarlık karşılıklı olmalı, ilişkide fedakarlık yapmalısın , fedakarlık yapmazsan kaybedersin gibi daha bir sürü fedakarlığın önemini duyduğumuz yerler var. Peki toplumumuzda bu kadar yüceltilen ‘fedakarlık’ davranışını yapmaya alıştığımızda,sizin de bir süre sonra ilişkilerinizi kendinizi feda etme davranışları üzerine kurduğunuz oluyor mu? 

Her şeyimi verdim, saçımı süpürge ettim, senin için her şeyi yaptım, her şeyi görmezden geldim, kendimi feda ettim .. 

Kendimizi feda ettik de ne oldu? 

İşte en son bu öfke çıkıyor ortaya; kendimi feda ettim evet peki ya şimdi karşılığında ne göreceğim

Bu düşünce işte bizim daha çok öfkelenmemize sebep olan suçlu değil mi? 

Kendimizi feda ettikçe kendimize de aslında öfkeleniriz çok fazla olduğunda, ve sonucunda istemediğimiz bir şey olursa daha büyük  patlamalar yaşarız.

Kendimizi feda etmek ile fedakarlık davranışlarını birbirinden ayırmalıyız

Önceliklerinizi belirlerken kendinizi birinci sıraya koymak bencillik olmayacaktır, ya da kendinizi suçlu hissetmeniz gereken bir alan değil. 

“Neden kendimi feda ediyorum?” 

Bu sorunun cevabını bulmak da önemli! Kendinizi feda ederek kurduğunuz İlişkilerin bu şekilde sizi uzun vaadede mutlu etmeyeceğini görmeniz dileğimle.

Bu makale 17 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Serpil Endirlik

Klinik Psikolog Serpil Endirlik, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Sabancı Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Sabancı Üniversitesi’nde okurken okulun Psikoloji Kulüp üyeliği dışında belirli sosyal sorumluluk projelerine katılmış bu kapsamda 1 yıl boyunca Maltepe Çocuk Cezaevinde, on sekiz yaş altı çocuklarla atölyeler düzenlemiştir ve eğitimlerinde yardımcı olmuştur. Üniversite hayatının belirli bir dönemi değişim programına hak kazanarak Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nde 1 dönem kadar eğitim görmüştür.   İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına katılmış ve akademik süreci başarıyla tamamlamış olup, Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur ile yürütülen ‘Evli Bireyler arasında Cinsiyete Göre Algılanan Cinsel Doyum, Evlilik tipleri ve Algılana ...

Etiketler
Fedakarlık ne olmamalıdır?
Klinik Psikolog  Serpil Endirlik
Klinik Psikolog Serpil Endirlik
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube