Evlilik kararı almadan önce

Bir daha dünyaya gelsem yine seninle evli olmak isterim . Bu mucizevi bir söylem ne büyük keyiftir ne büyük mutluluktur bunu söyleyebilen ve bunu duyan için , aynı duygu ve düşünceler içinde iseniz …. Hiç birimiz ben üç yıl , beş yıl vesaire…. sonra evliliğimi bitiririm ayrılırım diyerek başlamıyoruz birlikteliğimize , mutlu olacağımıza inanarak adım atıyoruz bu önemli adımı atarken bazı şeylerin önceden farkında olmak varsaymaktan daha çok keyifli ve sağlıklı mutlu bir beraberlik yaşamayı sağlamakta. Düşündüğümüz varsaydıklarımızla yaşadıklarımız arasında farklar olmakta…

Evlilik kararı almadan önce

EVLİLİK KARARINDASINIZ UYGULAMAYA GEÇMEDEN ÖNCE ….

 

Bir daha dünyaya gelsem yine seninle evli olmak isterim . Bu mucizevi bir söylem ne büyük keyiftir ne büyük mutluluktur bunu söyleyebilen ve bunu duyan için , aynı duygu ve düşünceler içinde iseniz ….

Hiç birimiz ben üç yıl , beş yıl vesaire…. sonra evliliğimi bitiririm ayrılırım diyerek başlamıyoruz birlikteliğimize , mutlu olacağımıza inanarak adım atıyoruz bu önemli adımı atarken bazı şeylerin önceden farkında olmak varsaymaktan daha çok keyifli ve sağlıklı mutlu bir beraberlik yaşamayı sağlamakta. Düşündüğümüz varsaydıklarımızla yaşadıklarımız arasında farklar olmakta…

Şimdiye dek size sorulan sorulardan kaçını evet diyerek yanıtladınız ve kaç defa evet diyerek yanıt almayı istediniz  bilemiyorum …..  Evet diyerek  hayatınızın   yönünü akışını etkileyen çok önemli bir karardır evlilik .. Ben bu kararı durağan bir suya  damlatılan suyun hareler oluşturmasına benzetiyorum . Olumlu yada olumsuz boyutlarda kendinize ve çevreye etkileri olmakta aldığınız kararın …hatta bebek sahibi olarak topluma sağlıklı ve yararlı bireyler yetiştirmenizde de bu kararınızın etki ve yansımaları olacaktır….

Çok nadir bir karardır sizin bireysel olarak  başladığınız bir birlikteliğe  istemiyorum bitsin dediğinizde ancak kanunlar izin verdiğinde  ayrılabilmektesiniz,  aile mahkemeleri ve pek çok prosedür sonrasında (varsa mal , çocukların paylaşımı gibi)  size kanunen bundan sonra birlikte yaşamayacaksınız  hakkı tanınmaktadır.  

                Şimdi sizin gözünüzü de korkutmak istemiyorum elbette evlilik gerçekten çok hoş bir kurum uyum, uzlaşım hoşgörü, sevgi, saygı  içinde yaşanabiliyorsa … Kadın ve erkeği sağlıklı ve mutlu kılan bir seçim,  her iki tarafta bu birlikteliği sürdürmek istediğinde ….

Neden evlilik kararı aldığınızın farkında olmanız;  kendi  bireyselliğinizde  değerlendirilmesi ve  farkına varmak  daha kaliteli keyifli mutlu yaşayabilmenizde ve karşınıza çıkacak sorunlarla etkin çözümler üreten bir çift olabilmenizde oldukça yardımcı olmaktadır.  

Yeni flört eden çiftler başkalarına sevgililerinden bahsederken dikkatimi çekiyor ‘ Pek  çok konuda ortak yönümüz var’  diyorlar hatta evlilik kararına giden çiftlerde çok benzer olduklarını düşünüyorlar oysaki evlilik ve birliktelikteler de ilişkinin süregitmesine en önemli etken farklılıkların kabul edilebilmesidir. Karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul edip edemediğinizin kararıdır. İlişkilerin  ilk dönemlerinde nişanlılıkta kişiler bazı sorun olacağına inandıkları konu ve olaylarda karşı tarafı değiştirebileceklerine olan inançları ve çabaları  sebebi ile evlilik yaşantılarında sorun yaşamaya başlıyorlar . Elbette insanlar birlikte yaşarken bir uyum içinde olmaya çalışıyor ancak bu birinin diğerini kendi istediği doğrultuda  değiştirebileceği anlamına gelmiyor .

Birlikteliklerde – evliliklerde çok önemli bir etken bağımlılık ve bağılılık kavramları – yaşantılarından, hangisi üzerine temellendirilmiş olduğudur. Bu kavramların içlerini ekonomik ve duygusal olarak düşünebilirsiniz. Bağımlılık zorunluluğu beraberinde getirmekte; kişi kendisine ve karşısındakine yabancılaşmakta, bağlılıkta ise özgürce ve isteyerek birlikte olmak ve gerektiğinde birbirinden birbirine zarar vermeden ayrılabilmeyi beraberinde getirmektedir.  

Evlilik kararı aldığınızda uygulamaya geçmeden önce kendinizi tanımak , ihtiyaçlarınızın farkına varabilmek adına bu alanda çalışan uzmanla bireysel görüşmeler yapmanızı öneririm . Çünkü bazı soruların cevapları hele bu derecede önemli bir kararla hayatınızı ve karşınızdakinin hayatını  etkileyecek ise profesyonel danışmanlık ve eğitime ihtiyacınız mutlak olacaktır.

Bizim kültürümüzde daha çok bireyler yanında bir başka deyişle  aileler evlenir. İletişim çok önemli bir etkendir evlilikte. Kişiler arası iletişim (kendi aileniz ile  , evliliği düşündüğünüz kişinin ailesi ile , eşiniz olacak kişi ile  ),  karşı cinsle olan iletişiminiz,  daha kolaylık yada zorluk yaşatır seçtiğiniz iletişim tarzınız .

Evlilikteki çok önemli diğer konu cinsel yaşantı hakkındaki  eksik ve yanlış bilgilerinizdir. Bu konulara yönelik aldığınız evlilik öncesi danışmanlıkla problem yaşamadan , önceden sorun olmaktan çıkarabilirsiniz.

Eğer yaşadığınız cinsel fonksiyon bozuklukları varsa bunlar evlilik ten önce  tedavi edilmelidir. Kadın ve erkekte görülen cinsel fonksiyon bozukluklarına kısaca değinilecek olduğunda; Kadınlarda rastlanılan ve yalnızca bizim ülkemizde görülen bir rahatsızlık olarak vajinusmus tanısı pek çok genç hanımın korkulu rüyası hatta çiftin evlilik yaşantısını etkileyen önemli  bir sorundur.

Vajinusmus da ; Cinsel birleşmeden korkmak , kasların istem dışı kasılmasıdır.  Kadın doğum uzmanı tarafından genital yapısında normal dışı bir oluşum olmadığı tespit edildikten sonra  Vajinusmus tanısı üzerine karar kılındığında ;  tamamen psikoterapi ile tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu konuda çok yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Ağrı kesici vermek , lokal anestezi vermek, hipnoz  gb .. Erkeklerde ise  erektil disfonksiyon (penisin cinsel birlikteliği sağlayabilecek duruma gelememesi ya da  primer ejekülasyon- erken boşalma  gibi sorunlar sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Böyle bir duruma üroloji uzmanın yaptığı fizyolojik muayene ve tetkikler  sonucunda organik etken bulunmadığında ilaç ve psikoterapi destekli tedavi sağlanmaktadır.

Kadın ve erkeğin karşılaştığı sorunlarda Bilişsel davranışçı psikoterapi uygulamaları kısa sürede oldukça iyi sonuçlar vermektedir

 

Bu makale 14 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ece Ergür

Uzm.KI.Psk. Ece Ergür, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi  Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlamıştır.

Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yine Ege Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Kl. Psk. Ece Ergür
Uzm. Kl. Psk. Ece Ergür
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube