Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık (ınfertilite)

Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık (ınfertilite)

Erkeklerde Kısırlık;

Infertilite (kısırlık) klasik olarak, korunmadan 1 yıl süre ile düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebelik olmaması halidir. Korunmayan çiftler ilk ayda %20, ilk 3 ayda % 40, ilk 6 ayda %60 ve 1 yılın sonunda %85 gebe kalabilme şansına sahiptirler. Buradan da görüldüğü gibi yeni evli çiftlerin 1 yılı doldurmadan doktora çocukları olmadığı gerekçesiyle basvurmaları akılcı değildir. Yaklasık olarak evli çiftlerin % 15 infertil(kısır) olup, bunun % 30 'unda kadın, % 30 'unda erkek geride kalanlarda ise sorun hem erkek hem kadından kaynaklanmaktadır. 30 yaşın üstündeki hastalarda bekleme süresi psikolojik ve biyolojik baskılarla 6 aya indirilerek hemen araştırmalara başlanalabilir. 

Erkeklere ait neden, kısırlık nedenlerinin yaklasik %50 ‘sini oluşturduğu ve kadındaki tetkiklere göre daha kolay ve ucuz bir yöntem olması nedeniyle araşıtırmaya, meni (sperm) analizi (spermiogram) ile başlanır. Kadının veya erkeğin daha önce çocuk sahibi olması araştırmaya spermiogram ile başlanılması durumunu değiştirmez. Sperm analiz raporu anormal çıkarsa, kadınla ilgili yapılması planlanan tetkikler, erkeğin durumu açıklığa kavuşuncaya kadar ertelenir. Spermiogram normal bulunursa, kadınla ilgili tetkiklere hemen başlanılır. 

Kadın infertilitesinin nedenleri arasında, %40 yumurtlama bozukluğu, %40 tüplerde, % 10'dan daha az olarak da diğer bölgelerde, anatomik şekil bozuklukları ile tiroid hastalıkları gibi diğer hormonal nedenler bulunmaktadır. Sigara içmenin, gebelik üzerine bilinen etkileri yanında sigara içen erkek ve kadında döllenme yeteneğinde azalma olduğu tespit edilmistir.

Kadınlarda Kısırlık;

Kadın infertilitesinin( kısırlığının) en yaygın nedeni, ovulasyon (yumurtlama) olmamasıdır. Yumurtlamanın olup olmadığını gösteren en önemli işaret adet düzenidir.Bir çok faktör kadınlarda yumurtlama bozukluğuna neden olabilir.Çeşitli organlara bağlı gelişebilen hormonal düzensizlikler , Polikistik over sendromu , aşırı egzersiz, düzensiz diyet , stress , sigara, alkol, yumurtlamayı etkileyebilir. Hiç bir neden olmaksızın gelişen over(yumurtalık) yetmezlikleri, erken menapoz daha az görülen yumurtlamanın olmadığı durumlardır. Geçirilmiş enfeksiyon, operasyon , karın içine kanama veya endometriozis( ör. Çukulata kisti ) nedeniyle yumurtalıklar ve tüpler, içinden sperm veya döllenmiş yumurtanın geçemeyeceği şekilde zedelenmis olabilir.

Bazen tüpler ve yumurtalıklar normal gibi görülse de tüp içinde oluşan hasar nedeniyle gebelik olmayabilir veya dış gebelik oluşabilir. Hormonal bozukluğun her şekli yumurtlama bozukluğuna ve dolayısıyle kısırlığa neden olabilir. Hormonal bozukluk, gebelik oluşumunu engellemekle birlikte, rahmin iç mukozasını ve döllenmiş yumurtanın rahim içerisine ekilmesini de etkiler. Polikistik over sendromu, tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, hipofiz bezi( beyinde bir bez ) hastalıklarında oluşan hormonal bozukluk, üremeyi etkilerler. Daha önceki düşükler veya isteğe bağlı kürtajlar, rahim ağzında hasarlara neden olabilir. Bu olaylar rahim içinde ölüme ve erken doğuma neden olabilir. Rahimdeki doğumsal yapı ve şekil bozuklukları da, kısırlığa yol açabilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube