Ergenlikte duygusallık

Ergenlik dönemi bazı zamanlarda ve durumlarda danışmanlık gerektiren bir durumdur. Ergenlik süreci hem ebeveynleri hemde süreci yaşayan bireyi zorlayacaktır.

Ergenlikte duygusallık

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiş döneminde meydana gelen biyolojik, bilişsel ve ruhsal değişiklik olarak tanımlanabilir. Bu tanım ergenliği en basit tabir ile tanıtan kısa bir tanımdır. Ergenliğin ilk belirtileri vücutta oluşan değişikliklerdir.  Ancak ilk olarak ebeveynler çocuklarında davranışsal bir farklılık gözlemleyebilir.

Ergenlik dönemindeki ruhsal değişimler çoğu zaman vücuttaki değişimler ortaya çıkmadan başlar. Bu değişimler cinsiyete özgü olarak değişiklik göstermektedir.

Ergenlikte Görülen Ruhsal Durumlar

  • Duygusallık
  • Saldırganlık
  • Yalnız kalma isteği
  • Bağımsız olma isteği
  • Beğenilme isteği
  • ……..

Ergenlikte Görülen Fiziksel ve Biyolojik Durumlar

  • Boy uzaması
  • Kasların gelişmesi
  • Erkeklerde sakal oluşumu
  • Kızlarda göğüslerin büyümesi
  • Cinsel eğilim
  • ……..

Ergenlerin bu değişim sürecine uyum sağlamaları duygusallığa ve yalnız kalma isteği duymalarına sebep olabilir. Bu süreç aile, akran ve arkadaşları ile aralarındaki ilişkiyi doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecektir. ‘’ Beni kimse anlamıyor, bu hayatta yalnızım ‘’ gibi düşünceler ergenlik dönemindeki bir bireyin zihnini sıkça meşgul eden düşünceler olacaktır.

Sık sık kendini huzursuz ve mutsuz hissetme hali günlük sorumluluklarını yerine getirme motivasyonunu da düşürecektir. Hatta bu durumun hobilerinden, ses tonundan, giyim tarzından kaynaklandığını düşünerek kendine kızma hali ile beraberinde gelen bir kendinden uzaklaşma durumu gözlemlenebilir.

Ergenlik dönemindeki birey, kendini yetersiz başarısız, çirkin ve sessiz bir kişilik olarak tanımlayabilir. Bu konuda onlara destek sağlayacak ilk ve en önemli kişiler anne ve babadır. Elbette bu süreç yalnız çocukları değil ebeveynleri de zorlayacaktır. Ebeveynler bu süreçte çocuklarına karşı daha yakın, anlayışlı, sabırlı ve arkadaşça olmalıdır. Çocuklar bu dönemde her zamankinden daha çok sevildiklerini hissetmeye ihtiyaç duyarlar.

 

Bu makale 26 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Damla Gül Demirkan

Psikolog Damla Gül Demirkan, Psikoloji lisans eğitimini İstanbul Altınbaş Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde İngilizce eğitim görerek Onur Öğrencisi olarak tamamlamıştır. Lisans eğitim sırasında yüksek ortalamaları elde edip, onur ve yüksek onur belgeleri almıştır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesinde ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde staj yapmıştır.  Hastane stajlarının yanına sıra 4 farklı kurumda daha staj yapmış ve birçok etkinlik alanında gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Sorumluluk ve farkındalık faaliyetlerine katılmış, barınma sorunu yaşayarak sokakta kalmak zorunda kalan insanlara yardım çalışmaları düzenlemiştir. Çocuk Üniversitesinde gönüllü görev almış ve çocukların iletişim kurma becerilerini incelemiştir. Bunların dışında Uluslararası TÜBİTAK proje yürütücü y ...

Etiketler
Ergenlikte
Psk. Damla Gül Demirkan
Psk. Damla Gül Demirkan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube