Ergenlik dönemine genel bir bakış

Ergenlik Dönemini Anlamak

Ergenlik dönemine genel bir bakış

ERGENLİK DÖNEMİNE GENEL BİR BAKIŞ 
• Ergenlik dönemini detaylıca ele alacağım yazılarıma ilk olarak şu soruyla başlamak istiyorum: Sevgili anne ve babalar siz nasıl bir ergenlik geçirdiniz, o dönemi hangi kelimelerle tanımlarsınız? 
• Anne ve babalarla görüşmelerimizde sıklıkla şu cümleyi duyuyorum: "Hocam biz hiç ergen olmadık, bizim zamanımızda ergenlik diye bir şey yoktu. Ergenlik denen şey de başımıza yeni çıktı!" Bazı açılardan bu cümlelerin haklılık payı olsa da yapılan araştırmalar ve biyolojik incelemeler şunu net bir şekilde gösteriyor; ergenlik diye bir gelişim evresi kesinlikle var ve inkar edilemez. Anne ve babaların ergenlik konusunda haklı olduğu noktaysa şu, geçmişteki uyaran eksikliği ve tüketilen gıdalardaki katkı maddelerinin azlığı ergenlik dönemini şimdiki zamandan daha sakin geçirmeyi sağlıyordu ama ergenlik yine vardı. Artan uyaranlar, gıdalardaki katkı maddelerinin hızlı artışı, gelişen teknoloji ve sosyal medya kullanımı yoluyla ergenlik konusunun daha sık gündeme gelmesi geçmişe kıyasla bu dönemde ergenliğin daha canlı ve zaman zaman sorunlu geçmesine sebep olmaktadır. 

Ergenlik Döneminde Bireysel Farklılıklar

• Ergenlik, bireyin bedensel olarak yaşadığı değişime ek olarak hem ruhsal hem de toplumsal değişimleri bir arada yaşadığı gelişimsel bir süreçtir ve genellikle yaşamın ikinci on yılını kapsar. Her ne kadar ergenlik tüm insanlar için ortak bir gelişimsel süreç olsa da herkeste aynı şekilde ve aynı zamanda görülmez. İklim, beslenme, spor, genetik etki ya da birçok başka şey hem ergenliğin başlama yaşını hem de nasıl geçeceğini belirler. 

Ergenlikİkinci Doğum

• Françoise Dalto'ya göre ergenlik, ikinci doğumdur. Bu dönemde yaşamın ilk yıllarında yaşanmış olumsuz deneyimleri telafi etme şansı vardır. Ve yine Dalto'ya göre ergenler bu dönemde kabuk değiştiren yengeçlere benzerler, zayıf ve savunmasızdırlar. Bu tanımlama bizi iki yere götürür: Bu dönemde ya zayıf ve savunmasız ergen desteklenir, geçmiş telafi edilerek ve ergen güçlendirilerek hayata hazırlanır; ya da kendi kimliğini kazanmasına destek olunmaz, ihtiyacı olan ilgiden ve ilişkiden mahrum kalarak zayıf kalır ve geleceğe de bu şekilde adım atar.

• Ergenlik, aynı zamanda hem ergen hem de ergenin ailesi için bir yas dönemidir. Ergen, çocukluk döneminin bitişini kabul etmek ve yeni yaşam dönemine uyum sağlamak zorundadır. Anne ve babalar içinse çocukların ergenliğe adım atması bir "orta yaş krizi" doğurur ve ayrıca varolan aile düzeninin bu yeni gelişmeyle bozulduğu hissinin yasını yaşarlar.

• Özetle ergenlik büyüme, değişim, dönüşüm evresidir ve her bir ergende birbirinden farklı ve bir o kadar özeldir. Ergenlerin bu dönemi nasıl geçirdikleri nasıl yetişkinler olacağının önemli bir yordayıcısıdır. Dolayısıyla anne ve babaların bu fırtınalı dönemin zorluklarına göğüs germeye çalışırken, çocuklarının sağlıklı ve uyumlu yetişkinler olması yolunda yaptıklarının ne kadar önemli olduğunu kendilerine sıklıkla hatırlatmalarını öneririm.

Esra Bilgiç | Psikolojik Danışman, Oyun Terapisti

Bu makale 3 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Esra Bilgiç

Psikolojik danışman Esra Bilgiç, lisans eğitimini 2021 yılında Ankara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresince anaokulu ve çeşitli danışmanlık merkezlerinde stajyerlik yapmıştır. Mezuniyetinden sonra okul psikolojik danışmanı olarak çocuk ve ergenlerle farklı okul kademelerinde çalışmıştır. Yüz yüze ve online bireysel psikolojik destek vermeye başlamıştır. Şu an Kırıkkale Üniversitesi'nde alanında tezli yüksek lisans yapmakta, uzmanlık eğitimi almaktadır. Oyun terapisi uygulayıcısıdır. Çocuklarla ağırlıklı çocuk merkezli oyun terapisi yaklaşımını kullanmaktadır. Ebeveyn danışmanlığı ile de aileleri desteklemektedir. Olgu Psikoloji Merkezi'nden "Çocuklarla Çalışmada Resim Analizi ve Resim Testlerinin Kullanımı" eğitimini almıştır. Çocuklarla çalışmalarında resim analizinden ve r ...

Etiketler
Ergenlik dönemi
Psk. Dan. Esra Bilgiç
Psk. Dan. Esra Bilgiç
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube