Ergenlik döneminde anne baba ergene nasıl davranmalıdır?

Ergenlik döneminde anne baba ergene nasıl davranmalıdır?

Ailelerin her zaman yaptıkları hatalar ergenlik döneminde su yüzüne çıkar. Çünkü minik kızlarımız, küçük prenslerimiz artık birer birey olma adayı ve kişilik gelişimi döneminde bağımsızlık savaşı veren birer ergendir. Anne babanın daha önceki gibi kızarak, sert bakarak, ses yükselterek ya da sözleriyle hizaya getirebildikleri küçük çocukları değillerdir.

 Böyle bir durumda anne baba kendi doğrularıyla çatışmaya başlar nerede yanlış yaptığını arar ve nihayetinde de bulamaz. ‘’Bu çocuk küçükken usluydu, başarılıydı, eskiden de aynıydık bu çocuk neden böyle oldu? ‘’ cümleleri sık sık rastladığımız ergen ebeveyn cümleleridir. Aslında farklı olan şu andaki anne baba tutumu değil şimdiye kadar yaptıkları kusurlu ebeveyn hatalarının yavaş yavaş ortaya çıkmasıdır. Hep doğru sandıkları ebeveyn tutumları ve davranış kalıplarıyla ters düşer ve ergenle çatışma yaşamaya başlarlar. Çünkü genç kızımız ve delikanlı oğlumuz artık doğru-yanlış, ahlaklı –değil, haklı-haksız, iyi kötü muhasebesi yapmaya çalışan ve  bunları ayırt edebileceğini düşünen birer birey olma yolunda ilerlemektedir.

Bu yolların zorlu olduğunu düşünürsek bu ayrımları yaparken onunla sürekli çatışmak iki taraf için de zarar verici bir çözüm yolu olur. Anne babanın yapması gereken çocuğun bu birey olma yolunda elinden tutmak olmalıdır.

Anne babanın bu değişimi kabul edip hata yaptıkları noktalara bakmaları bu süreçte epeyce faydalı olacaktır. Ergeni dinleyip anlamak ona bir birey olduğunu hissettirmek, aile içinde önemli bir karar alınacakken fikrini sormak, akıl danışmak, seçme özgürlüğü tanımak, lafını kesmemek gibi basit iletişim çözümleri bile çatışmanızı çözmek ve ilerleme kaydedebilmek adına bayağı önemli bir adımdır.

Belki de çuvaldızı artık kendimize batırmanın zamanı gelmiştir. Çünkü çocuk ailenin aynasıysa ergen ailenin ta kendisidir. Ailenin defolarını görmek için ergenlik dönemindeki çocuklarını gözlemlemeniz yeterlidir. Çünkü gençler çocuklar gibi sindirmez kafasında oturtamadığı haksızlığa uğradığını düşündüğü bütün adımlarda isyan eder ve öfkesini gösterir. Bu süreçte ergenlik döneminde başarılı olan ebeveyn kızı/oğlu daha özenli, daha düzenli, sorumluluklarının daha farkında olarak karşımıza çıkar. Aksi durumda ise yani yanlış anne baba tutumlarına maruz kalmış genç kız/delikanlı sadece ailesiyle çatışma durumunda kalmayıp bunu çevresine de yansıtır. Hal böyle olunca okul problemleri, ders başarısında azalma, davranış bozuklukları olarak karşımıza çıkar.

Doğru iletişim yöntemleri ile halledilebilecek küçük meselelerimiz artık bizim boyumuzu aşan devasa problemlere dönüşür. Burada size tavsiyem ergenlik dönemindeki kızınıza /oğlunuza yeni doğdukları zamanki bebek hallerinde nasıl özen gösterdiyseniz aynı şekilde özenli davranmanız olacaktır. Ergenin problemi bebeğinkinden farklı olarak gaz problemi olmasa da müthiş bir hormanal değişim ve dengesizlikler problemidir.

Ergenlik bir geçiş dönemidir, çocuk olmak ile birey olmak arasında sıkışıp kalmışlık dengesini/dengesizliğini içinde barındırır. O nedenle ergenden size gelen tepkileri önyargısız ve bu davranışı yapmasının ardındaki neden ne olabilir şeklinde merak ederek yaklaşmalı ve aranızdaki iletişim ve sevgi kanalına dikkat etmelisiniz.

Uzman Psk. Fatma EFE

 

 

 

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Fatoş Efe

Uzm. Psk. Fatma EFE, 1984 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Adıyaman`da Gölbaşı Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Ve 2003 yılında başlamış olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü dereceyle bitirmiştir. Üniversite eğitimi boyunca psikoloji ile ilgili tüm seminer ve kongrelere katılmış, ana okulları, liseler ve hastanelerde uygulama eğitimleri yaparak staj çalışmalarını gerçekleştirmiştir.  2013 yılında Nişantaşı Üniveritesi Sosyal bilimler Enstitüsü Tezli Yüksek Lisans eğitimine başlamış ve hep merak ettiği konu olan `Çocukluk Çağında Cinsel İstismara Uğramış Bireylerin Karşı Cins ile ilişkilerinin İncelenmesi` konulu tezini yazmıştır. Uzm. Psk. Fatma EFE, üniversite eğitiminin yanında bir çok mesleki eğitim almış ve sertifika programına katılım sağlamıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi Eği ...

Etiketler
Davranış değişikliği
Klinik Psikolog  Fatoş Efe
Klinik Psikolog Fatoş Efe
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube