Ergenlerde bilinçli farkındalık üzerine

Ergenlerde bilinçli farkındalık üzerine

Günlük hayatımızda, ilişkilerin içinde genellikle rutin olarak yaptığımız eylemlerin farkına varmadan yaşarız. Dünyayı saran salgın sürecinde de düzenlerimizin değişmesiyle hızlı olan hayatlarımız yavaşladı ve kendimizi, davranışlarımızı daha çok fark ettiğimiz anlar yaşamaya başladık..

Bu dönemde ergenleri düşünecek olursak, fiziksel, duygusal, cinsel, bilişsel gibi birçok değişimin yaşandığı ergenlik döneminde, bireyler bir problemle veya ebeveyn kurallarıyla karşılaştıklarında genellikle öfke, kaygı gibi duygular yaşarlar ve bu duygularla baş etme yolları ararlar. Fakat bu yolları denerken önemli olan durumlardan biri de bireylerin farkındalık düzeyinin olmasıdır. Bireyin çevresinde olup bitenlere ve iç dünyasına dikkatini vererek yargılamadan ve kabullenici bir şekilde yaklaşması bireyi içsel olarak olumlu etkileyen bir durumdur. Çünkü hem çevrenin beklentileri hem de ergenin kendi performansına yönelik beklentileri ergenlerde kaygı yaratır. Örneğin; duygusal çalkantıların yoğun yaşandığı bu dönemde, birey çeşitli olaylar karşısında endişe, öfke duyabilir. Bireyin, o duygu karşısında “Neden böyle hissediyorum? Yetersizim/ güçsüzüm.” düşünceleri yerine, kendisini yargılamadan ve duygusunu kabullenerek yaklaşması, duygularını çok daha yönetilebilir kılar.Bilinçli farkındalık, öyle bir durumda bize farklı bir yol sunabilir. Bilinçli farkındalık,  kişinin o anki düşünce ve duygularını yargılamadan  dikkatini sadece şu andaki deneyimlere odaklaması ve kabullenmesi anlamına gelmektedir.Bilinçli farkındalık; geçmiş ve gelecekle, pişmanlıkla, kaygıyla, beklentiyle uğraşan zihinlerinin çalışma yollarına dair uyanık olmaları için bireylere yol göstermektedir.

Bu makale 26 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday

Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı eğitimini "Onur Derecesi" ile tamamlamıştır. 2018 yılında Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü Çocuk ve Ergen Alt Dalı'nda başladığı yüksek lisans eğitimini 2020 yılında "Onur Derecesi" ile bitirmiştir. Yüksek Lisans Tez çalışmasını "Anne Kaygı Düzeyinin Ergen Kaygı Düzeyi Üzerindeki Etkisinde Ergenin Bilinçli Farkındalık Düzeyinin Aracı Etkisi" üzerine yapmıştır. MK Pera Klinik  Samandağ Ve Antakya bölgelerinde hizmet vermektedir. Özel Defne Hastanesi'nde Stajyer Psikolog, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda Stajyer Psikolog, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Stajyer Psikolog, Özel Güneypark Hastanesi'nde Stajyer Psikolog, T.C. Bakırköy Adalet Sarayı / K ...

Etiketler
Ergenlikte oluşan çatlaklar
Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday
Uzm. Kl. Psk. Hayat Boğday
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube