Ergen terapisi nasıl yapılır ?

Ergen terapisi nasıl yapılır ?

Her bireyin çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçişi kolay olmayabilir ve bu durumda ergen terapisi yapılabilir.

Ergen terapisi çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçen bireylerin geçirdikleri fiziksel ve ruhsal değişiklikler karşısında yaşadıkları zorluklara uyum sağlamaları için uygulanır. Gelişimin sürdüğü ergenlik döneminde, bireyler artık birçok ihtiyacını kendileri karşılamaya başlar. Doğru ve yanlış sorgulanırken, anne ve baba ile girilen çatışmalar da başlar.

Ergenin kendini tanıyabilmesi ve istekleriyle arzularını şekillendirebilmesi için sosyal ilişkilerinde dengeli iletişim kurabilmesi hedeflenir. Aile ilişkilerinde ise hem mesafe he de samimiyet arasındaki dengenin oluşturulması gerekir. Yaşanan travmalar ve olumsuz yaşantılar nedeniyle bireyin bu dönemi sıkıntılı geçirmesi bütün hayatına yansıyabilir.

Ergen Terapisi Neden Yapılır?

Hayattaki travmalar, kayıplar ve başarısızlıklarla kolayca yüzleşebilmesi gereken ergenler, terapist desteği alarak ailesiyle iş birliği içinde zorlukları atlatabilir. Bireyin önce kendini tanıması, sonra da ebeveynlerle ilişkilerinde özgürlüğünü kabullendirme çabalarının anlamını fark etmesi gerekebilir. Ergen terapisi çocukluk döneminde ortaya çıkan gelişime uyum sağlamakta zorlanan ebeveynler ve ergenler için oldukça destekleyicidir. Uzmanın tarafsız bakış açısı ve aileyi bilgilendirmesi de bu yüzden oldukça önemlidir.

Ergenlik döneminde akranlarla girilen çatışmalar da gelişimi olumsuz etkilemektedir. Kendini yaşıtlarıyla kıyaslamaya başlayan gençlerin özgüven eksikliği yaşaması ve bu nedenle sosyal çevresiye çatışma içine girmesi de söz konusu olabilmektedir. Her zaman ailenin de desteğine ihtiyaç duyan ergenlerin bu süreçte kendilerine rehber olacak danışmanlardan yardım alması gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir.

Hangi Konularda Terapi Gerekir?

Ergenlik döneminde birçok bireyin aşağıdaki davranışlar nedeniyle terapiye ihtiyaçları olabilir. Bu durumlardan herhangi birinde ebeveyn ya da ergenin başvuru yapması uygun olacaktır:

Anti sosyal davranışlar ve kaygı sorunları

Sınav kaygıları

Obsesif davranışlar

Madde bağımlılığı

Özgüven eksikliği

Ölüm ve yas süreçleri

Travmalar

Suça sürüklenme

Aile çatışmaları

Uyku sorunları

Duygu durum bozuklukları

Bu problemler söz konusu olduğunda ailenin de desteğiyle birlikte terapi seanslarından yardım alınabilir. Günümüzde online terapi yapılarak da seanslara katılmak mümkündür. Coğrafi konum nedeniyle merkezimize ulaşamayanlara telepsikoterapi desteği de sağlanmaktadır. Ergen terapisi ile özellikle sınav kaygısı yaşayan gençler bu stresli dönemi daha kolay geçirebilir.

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Çiğdem Kavuş

Psikolog Çiğdem Kavuş, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji lisans bölümünden yüksek şeref ile mezun olduğundan bu yana mesleğinde edindiği tecrübeleri Art Psikoloji gibi eşsiz bir platformda sizlere sunmaktan mutluluk duyduğunu aktarmıştır. Kavuş: ” Her zaman iyi bir psikolog olmanın deneyimli hocalar ile çalışmaktan geçtiğini  aklımın bir köşesinde tuttum” Buna paralel olarak Kavuş, alanında uzman psikolog ve psikiyatristlerle Yetişkin, Ergen, Çocuk ve Aile Psikolojisi alanlarında çalışma ve kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Psikolog Çiğdem Kavuş, “Hipnoterapi”, “Aile Danışmanlığı”, “Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Cinsel Terapi”, Oyun Terapisi”, “Sanat Terapisi”, “Masal Terapisi” eğitimlerini başarıyla tamamlamış ve danışanlarına karşı tam bir yetkinlik ile seanslarına devam etmektedir.  Kavuş, “Çocukların ve yetişkinlerin ke ...

Etiketler
Ergen terapisi
Psk. Çiğdem Kavuş
Psk. Çiğdem Kavuş
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube