Bebek ve çocuk uyku terapisi

Bebek ve çocuk uyku terapisi

Bebek ve çocuk uyku terapisi biyolojik ve ekolojik gelişim açısından önemli olan bu bozukluğun tedavisi için uygulanır.

Bebeklikten itibaren biyolojik ve psikolojik bir gereksinim olan uykunun yetersiz kalması durumunda uyku terapisi uygulamaları gerçekleşmektedir. 2 yaşına kadar günde 14 saat, 3-5 yaş arasında 11-13 saat, okul döneminde ise ortalama 10 saat uyku gereksinimi vardır. Uykunun düzenli olması, çocuk gelişimi açısından oldukça önemlidir. Hem psikolojik hem de sağlık problemlerine neden olan birçok uyku bozukluğu vardır. Bunlar sürekli uyku hali, gece uyanmaları, uyku apnesi, uyurgezerlik gibi birçok problemdir. Özellikle çocuğun uykuya dalmakta güçlük çekmesi ve uykudan önceki hazırlık sürecinin yanlış olması olumsuz etkilere neden olabilir.

Çocuklarda Görülen Uyku Bozuklukları

Bebek ve çocuklarda uyku terapisi gerektiren birçok bozukluk vardır. Bunların başında gelen gece terörü, çocuğun uyku sırasında kendine zarar vermemesi açısından önemlidir. Evde yapılan uygulamalar ve uyku rutininin oluşturulması için tercih edilen düzenin sağlanması için psikolojik destek önemlidir.

Kabuslar, uyurgezerlik ve benzer durumlar da çocukların yaşadığı travmalar, stres ve kaygı nedeniyle görülebilmektedir. Çocuklarda görülen uyku bozukluklarının tedavi edilmesi için bilişsel davranışçı terapi uygulanarak, problemin çözümü sağlanır. Fiziksel bir sorun yoksa çocuğun uyku düzenini bozan duygusal problemler ele alınır. Ebeveynlerin ev içinde gerçekleştireceği düzenlemeler beraberinde uyku düzeninin sağlanması hedeflenir.

Çocuğun uykuya dalmasında herhangi bir fiziksel engel yoksa, çocuğun dışarda geçirdiği zamanın arttırılması, uyku rutininin oluşturulması ve istikrarlı bir şeklde ebeveynin de terapi sürecini desteklemesi oldukça önemlidir. Yetişkinler için de önemli olan uyku bozukluklarının bilişsel davranışlı tedaviyle tedavi edilmesi için uzmanlarımızın desteğini alabilirsiniz.

Uyku Terapisi Faydaları

Uyku terapisinin faydaları, çocuğun duygusal ya da fiziksel sorunlar nedeniyle yaşadığı problemleri çözebilmesi açısından oldukça fazladır. Çocuklarda uyku bozuklukları, sakarlık, kazalar ve davranış problemlerinin yanı sıra akademik alanda da olumsuzluğa neden olur. Konsantrasyon bozuklukları, dikkatsizlik ve öğrenme sorunları uyku bozukluğunun en olumsuz etkileridir. Bunun çocuğun bütün hayatını etkilememesi için bilişsel davranışçı uyku terapisi çok başarılı sonuçlar vermektedir. Hastaya göre değişen terapi süreci ve seanslar belirlenecek rutinin oluşturulması açısından oldukça önemlidir. Detaylı bilgi almak için uzmanlarımızdan yardım alabilir, bebek ve çocuğunuza özel uyku terapisi seansları için randevu alabilirsiniz.

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Çiğdem Kavuş

Psikolog Çiğdem Kavuş, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji lisans bölümünden yüksek şeref ile mezun olduğundan bu yana mesleğinde edindiği tecrübeleri Art Psikoloji gibi eşsiz bir platformda sizlere sunmaktan mutluluk duyduğunu aktarmıştır. Kavuş: ” Her zaman iyi bir psikolog olmanın deneyimli hocalar ile çalışmaktan geçtiğini  aklımın bir köşesinde tuttum” Buna paralel olarak Kavuş, alanında uzman psikolog ve psikiyatristlerle Yetişkin, Ergen, Çocuk ve Aile Psikolojisi alanlarında çalışma ve kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Psikolog Çiğdem Kavuş, “Hipnoterapi”, “Aile Danışmanlığı”, “Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Cinsel Terapi”, Oyun Terapisi”, “Sanat Terapisi”, “Masal Terapisi” eğitimlerini başarıyla tamamlamış ve danışanlarına karşı tam bir yetkinlik ile seanslarına devam etmektedir.  Kavuş, “Çocukların ve yetişkinlerin ke ...

Etiketler
Uyku sağlığı
Psk. Çiğdem Kavuş
Psk. Çiğdem Kavuş
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube