Endoskopik beyin ameliyatı ve epiduroskopi nedir, bir de ameliyat kaç saat sürecek?

Endoskopik beyin ameliyatı ve epiduroskopi nedir, bir de ameliyat kaç saat sürecek?

Çağdaş cerrahide mikroskop kullanımı, ameliyatların çevre dokulara daha az zarar vererek; yani hastaların yaşam kalitesini daha iyi koruyarak yapılabilmesini sağlamıştır. Minimal girişimsel cerrahi yöntemlerinden bir diğeri olan endoskopik cerrahi de günümüzde beyin ameliyatlarında kullanılabilmektedir. Bu sayede mikrocerrahi daha da etkili olarak uygulanabilmekte, tabiri caizse köşelerin arkasına da bakılabilmektedir. Kimi zaman burundan girilerek yapılan beyin ameliyatlarında, veya beynin içindeki sıvı dolu boşluklar olan ventriküller içinde yapılan ameliyatlarda kullanılan endoskopik cerrahi; kimi zaman da kafatası kemiği açılarak yapılan mikrocerrahi ameliyatlarına yardımcı olarak kullanılabilmektedir.

Son yıllarda bel ameliyatı olmuş ancak yarar görmemiş hastalara, kimi zaman ameliyatı yapmış olan cerrahların; kimi zaman da ağrı ile uğraşan algoloji uzmanlarının önerdiği bir uygulamanın adı epiduroskopi. Kuyruk sokumundan sokulan bir iğne ile omurga kanalına girip, iğnenin içinden oralara bakmak ve eğer yapılmış olan ameliyata bağlı bir takım yapışıklıklar varsa bazı ilaçlarla veya lazerle bu yapışıklıkları açmaya çalışmak anlamına geliyor. Bu yöntem yıllar önce ülkemize ilk geldiğinde, biz de bazı hastalarımızda bu yöntemi kullandık ama; maalesef etkili ve yararlı sonuçlar elde edemedik.

Hastalarımızın haklı olarak en çok merak ettiği konulardan biri de ameliyatın ne kadar süreceğidir. Cerrahın buna yanıt olarak verebileceği süre ancak yaklaşık bir süre olacaktır, çünkü ameliyat hastaya özel bir işlemdir; yani aslında ne kadar süreceği ameliyat sırasında daha kesin olarak ortaya çıkar. Üstelik bu ameliyat süresine hastanın ameliyathanedeki hazırlanma işlemleri, uyutulması, uyandırılması ve bekleme ile nakil süreleri de eklendiğinde; hastanın odasından çıkışı ile odasına dönüşü arasında geçen süre, gerçek ameliyat süresinden kimi zaman birkaç saat daha uzun olabilmektedir. Ayrıca şunu da hatırlatmak isterim ki, ameliyat sırasında hasta zaten uyumakta olduğu ve başında da anestezi uzmanı beklemekte olduğu için; bu süre hasta için önemli bir sorun teşkil etmez. Ameliyat süresinin uzaması, olsa olsa cerraha ve ameliyat ekibine zorluk teşkil eder.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Epiduroskopi nedir
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube