Endodontik Diş Tedavisi

Endodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Endodontik tedavi önemli ve zorlu bir tedavi süreci oluşturabilir. Pek çok hasta hastalığın son evrelerinde kliniğe geldiğinden tedavi için belirli bir plan oluşturulur. Erken dönemde diş tedavisine başvurulursa diş dolgusu gibi tedaviler uygulanır. Ancak kanal tedavisi gerektirecek bir hasta geldiğinde temel olarak üç adımda tedavi gerçekleştirilir:
Dişte bulunan pulpa dokusuna ulaşmak için koroner açıklık oluşturulur.
Çok hassas ve esnek küçük aletler ile dezenfektan solüsyonlar sayesinde kök kanallarının hazırlanması sağlanır.
Kanalların belirli bir malzeme ile doldurulması işlemi yapılır.
Bu adımlardan önce hastada apse ya da iltihap gibi durumlar söz konusuysa önce diş pulpasının temizlenmesi sağlanır. Daha sonra tedaviye başlamadan önce apsenin geçmesi için antibiyotik tedavisi yapılır.
Endodontik Tedavi Ağrılı mı Olur?
Bu tedavi öncesinde lokaz anestezi kullanımı ile tedavi ağrısız hale gelir. Tedaviden sonra, 2-4 gün boyunca rahatsızlıklar yaşanabilir. Ancak bu rahatsızlıklar genellikle ilaçla geçecek durumda olur.
Endodontik Tedavi Ne Kadar Başarılı Olur?
Hastalığın çok fazla ilerlemiş olmayan vakalarda başarı %95’in üzerindedir. Ancak daha kötü vakalarda kanal tedavisi yapıldığında başarı daha az olacaktır. Bu tedavide başarı için belirleyici faktör, kırıkları önlemek için mümkün olan en kısa sürede dişin kesin tedavi planına başlamaktır. Tedaviden sonra dişi korumak için farklı yöntemler kullanılmalıdır.
Endodontik Tedavinin Amacı Nedir?
Endodontik tedavi çekilecek durumda olan pek çok dişin kurtarılmasını sağlaması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu tedavi sinirlerin alınması nedeniyle yaşayan ağrı ve sızıların tamamen geçmesi demektir. Aynı zamanda diş iyi bir şekilde korunursa uzun yıllar ağızda kalabilir.
Endodonti Tedavisine Aternatif Başka Bir Tedavi Var mı?
Diş pulpası etkilendiğinde, dişi yalnızca endodonti tedavi edebilir. Çünkü sinirlere kadar ilerleyen çürükler engellenemez hale gelir. Bu nedenle dolgu tedavisi bu dişlerde yeterli olmaz. Endodontik Tedavi ile diş kurtarılabilir duruma gelir.