En iyi arkadaşım internet

En iyi arkadaşım internet

İnternet kullanımı yaşamı oldukça kolaylaştırıyor. İnternet ile istenilen bilgilere hızlı ve kolay ulaşılabiliyor, dünyanın başka bir ucundaki birisiyle iletişim kolaylıkla kurulabiliyor, sadece yazışarak değil, görüntülü ve sesli olarak. Dışarıya çıkmadan alışveriş yapılabiliyor, tavla, okey gibi birden fazla kişi ile oynanan oyunlar yine online olarak başkalarıyla oynanabiliyor, sinemaya gitmeden film izlenebiliyor, günlük haberler haber sitelerinden takip edilebiliyor… İnternet ile yapılabilecekler listesi uzayıp gidiyor. İnsanlar neredeyse yatağından çıkmadan bütün işlerine halledebilecek hale geliyor.

İnternetin sağladığı olanaklar eşsiz, amacına uygun kullanıldığında gerçek bir kolaylık ancak kullanımı kontrolden çıktığında gerçek bir tehdit! Çünkü kişinin okul, iş, sosyal ve aile hayatını olumsuz etkileyecek kadar internette zaman geçirmesi, internet dışında geçirilen zamanın değerini yitirmesi ve interneti aşırı kullanma isteğinin önüne geçememesi onun bir “İnternet Bağımlısı” olduğunu gösteriyor.

Ülkemizde internet kullanımı son yıllarda çok yaygınlaştı.  Araştırmalara göre internet kullanıcılarının ülke nüfusuna oranı %7.2 civarı yani yaklaşık 5 milyon internet kullanıcısı var. Bunların bir kısmı interneti aşırı kullananlar, yani internet bağımlıları. İnternet bağımlılarının önemli bölümünü isteklerini ve dürtülerini kontrol altında tutmakta zorlanan “ergenler” oluşturuyor. Sürekli ders çalışmak, sınava hazırlanmak yerine internetin sunduğu özgürlük ortamını tercih ediyorlar.

Ders çalışmaktan, sınavlardan, ailenin baskıcı tutumundan bunalan ergen sanal ortamı eğlenceli ve rahat buluyor.   Ancak, internet kullanımında aşırıya kaçanlar sadece ergenler değil. Erişkinlerin de en az ergenler kadar internetin yapay ama özgür ortamına kendilerini kaptırdıklarını, dış dünyaya kendilerini kapattıklarını görebiliriz.

Sizin çocuğunuz ya da siz internetin aşırı kullanıcılarından mısınız?

        Sürekli olarak interneti ya da internet ile ilgili yapılan ya da yapılması planlanan aktiviteleri düşünme

        İstenilen keyfi almak için internet kullanımına giderek daha fazla zaman ayırma

        İnternet kullanılmadığı zaman sıkıntı, huzursuzluk, sinirlilik hissedilmesi

        Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma

        İnterneti problemlerden kaçmak ya da olumsuz duygulardan (çaresizlik, kaygı, suçluluk vb) uzaklaşmak için kullanma

        Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile, okul, iş ve arkadaş yaşamında sorunlar yaşamaya başlama ve eğitim ve kariyerde gerileme

        İnternette kalma süresi ile ilgili başkalarına (anne-baba, arkadaşlar vb) yalan söyleme

        İnternet kullanımının yarattığı sorunları farkına varma ve bırakmaya çalışma ancak başarısızolma

Eğer siz ya da çocuğunuz yukarıda saydığımız belirtilerin kendinizde olduğunu görüyorsanız o zaman internet bağımlılığı risk grubundasınız.

İnterneti aşırı kullanan kişi çocuğunuz ise, bilgisayarı ortak kullanılan bir odaya almanız, çocuğunuzun interneti kullanım süresini ve kullanma şeklini denetleyebilmenizi sağlayacaktır.  Bu yöntem internet bağımlısı olan kişinin de kendisini kontrol etmesine yardımcı olacaktır.

Özellikle sosyal yönü güçlü olmayan ve kendini ifade etmekte zorlanan kişiler sanal ortamın verdiği rahatlıkla gerçek hayattaki yetersizliklerini telafi etmeye çalışıyor olabilir. Bu durumda kişiye yeni sosyal beceriler kazandırılması, var olan sosyalliğin güçlendirilmesi faydalı olacaktır.

Eğer sosyal fobi (sosyal ortamlarda aşırı heyecanlanma, çekingenlik) gibi bir psikiyatrik hastalık söz konusuysa, bu hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.

İnternet bağımlılığının üstesinden gelmek için bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım almak çözümü kolaylaştıracaktır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Havva Burcu Aydın

Psk. Burcu AYDIN, 1985 yılında Antalya'da doğmuştur. Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm'ünden mezun olarak Psikolojik Danışman Unvanını almıştır. Lisans öğreniminin 2006-2007 güz dönemini Almanya Bremen Üniversitesinde “Almanya’ya Yerleşen Türk öğrencilerin (ilköğretim-ortaöğretim) Uyum Süreci” projesi ile tamamladı. Lisans eğitimi süresince özel eğitim merkezlerinde, psikiyatri kliniklerinde ve kadın danışma merkezinde gönüllü olarak danışan kabulü yapmıştır. 2010-2012 yılları arasında Mesleki gelişimi arttırmak için İstanbul’a taşındı ve Prof. Dr. Doğan Şahin’den Dinamik yönelimli psikoterapi eğitimi aldı. Eş zamanlı olarak Çapa Tıp Fakültesi Sosyal Psikiyatri Servisinde, (Kişilik Bozukluklar ve Cinsel İşlev Bozuklukları Poliklinikleri) Prof. Dr. Doğan Şahin ile gönüllü olarak çalıştı. İstanbul’da kaldığı süre ...

Etiketler
İnternet bağimliliği
Uzm. Psk. Dan. Havva Burcu Aydın
Uzm. Psk. Dan. Havva Burcu Aydın
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube