En iyi antidepresan: spor

En iyi antidepresan: spor

Modern dünyada hızla gelişen teknoloji, insan gücüne duyulan gereksinmeyi giderek azaltmış ve bunun sonucu olarak insanın doğal yapısına uymayan bir yaşam biçimi ile birlikte iş ve sosyal çevreden gelen baskılar, stresler insanları psikolojik bakımdan bir sıkıntıya sokmaktadır. İşte bu aşamada sporun rahatlatıcı ve monotonluktan kurtarıcı fonksiyonunun devreye girmesi ile insanların psiko-sosyal gelişimlerine katkıda bulunacaktır.

Spor aynı zamanda kişiliği de şekillendirir. Spor yapmak yalnızca bir bedensel uğraş olmayıp aynı zamanda sosyalleşme ve topluma uyma sürecidir. Spor bir kurallar dizisi ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca taşıdığı özelliklere göre takıma uyma özelliklerini gerektirir. Gerek antrenman gerekse yarışma olsun başarıya ulaşmak bu günlük yaşantıda pek bulunmayan kurallara uymak ile mümkündür. Bu ise yeni bir durum süreci demektir. Uyum süreçlerine başarı ile tamamlayan genç sporcu artık yeni bazı özelliklere sahiptir. Daha doğrusu mevcut bazı nitelikleri geliştirmiştir.

Sporun Psikolojik Yararları

- Kronik psikolojik stresin birikmesini önler. Bu tür stres hem tansiyon, hem de kalp rahatsızlıklarını artırabilecek risk faktörüdür.

- Uykusuzluktan kurtulmamızı sağlar Uykusuzluk çekmek, stresin neden olabileceği tipik sonuçlardan biridir. Uykusuz kaldıkça, stresle baş edebilmemiz de zorlaşır. Düzenli spor yapmak, geceleri rahat uyumamızı sağlayarak uyku alışkanlığımızı normal akışına sokabilir. Uykumuzu almak, stresli durumlara karşı dayanıklı olmamıza yardımcı olur.

- Ruhsal açıdan bizi çok rahatlatır. İnsan spor yaparken problemlerini, dertlerini ve sıkıntılarını unutup, kısa bir süre için de olsa, yaptığı etkinliğe konsantre olur. Ayrıca, yararlı bir uğraş olduğu için, kişi kendisiyle gurur duymaya başlar. Sıkıntı, yerini başarı duygusuna bırakır. Spor yapmak özellikle, güvensizlikten veya boşluktan kaynaklanan stres ve bunalımdan kurtulmaya çok yardımcı olabilir.

- Futbol gibi bir takım sporu yapılıyorsa, kişi hem sosyal iletişim kurar, hem de ortak bir hedef için takımıyla birlikte mücadele verir. Diğer takımı yenmek olan bu hedef gerçekleşirse, büyük bir heyecan, mutluluk, gurur ve başarının getirdiği duygular yaşanır. Şayet yenilgi ile sonuçlanacak olursa, bir sonraki maça kadar ortak bir hedef uğruna çalışmaya devam edilecektir. Kişi, tek başına yapılan sporlarda da kendine buna benzer hedefler koyabilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı

1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI,  lisans eğitimini 2005-2010 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Ardından tezli yüksek lisansını 2013 yılında Haliç Üniversitesi Uygulamalı (Klinik) Psikoloji Bölümü'nde bitirdi.   Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI , 15 yaş üstü bireylere, Anksiyete Bozuklukları ,Obsesif Kompulsif  Bozukluk,Takıntılar,Depresyon,Panık Atak,Sosyal Fobi,Stres Yönetimi ,Travmalar,Yas VE Ölüm,İlişkiİ Danışmanlığı ,Gebelik Danışmanlığı ,Kişilik  Bozuklukları, gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.   2008 yılında Pendik Devlet Hastanesi'nde stajyer psikolog olarak görev yaptı. 2010 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 dönem psikiyatri servisinde resmi stajını tamamladı.  2012- 2013 yılları arasında Dragos Şifa Hastanesi'nd ...

Etiketler
İlaç tedavisi
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube