Emdr psikoterapi yöntemi nedir?

Emdr psikoterapi yöntemi nedir?

EMDR ülkemizde ilk kez 1999 Marmara depreminin ardından yaşanan travmalarda, deprem mağdurlarına psikolojik yardım vermek amacıyla kullanıldı. Şu anda doğal afetler, terör saldırıları, büyük kazalar, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, her türlü travmalarda kullanılmaya devam ediyor.
EMDR ilaç ve hipnoz kullanılmadan uygulanan travma yöntemidir. Psikoterapi sırasında beyne çift yönlü uyarım verilerek beynin kendini iyileştirme kapasitesi harekete geçirilir ve böylece sorun ortadan kaldırılır. Terapide kullanılan çift yönlü uyarımlarda göz hareketlerinden yararlanıldığı gibi, ses ve dokunsal uyarımlar da kullanılır. Yaşadığımız travmalar; kendimizle ilgili olumsuz benlik algısına, hayatla ilgili olumsuz bakış açısına neden olur .

Travmatik olayda deneyimlediğimiz duygular, düşünceler, bedensel tepkiler, görüntüler, sesler zihnimizde anı olarak depolanır.

Travmatik olayı her düşündüğümüzde ya da benzer bir olay ile karşılaştığımızda aynı şeyleri tekrar yaşıyor gibi hissederiz. Örneğin; panik bozukluk yaşamış bir kişi " tehlikedeyim, güvende değilim, çaresizim, kontrol bende değil" gibi hissedebilir.

Bu durum, kişinin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve karar verme sürecini, ruhsal durumunu etkiler.  Bazen bir ses, bir şarkı, bir nesne, bir koku, bir haber yaşadığımız travmayı tetikler.

EMDR’ın amacı, kişiyi yaşadığı travmatik olayın verdiği sıkıntıya,acıya, tahammülsüzlüğe karşı duyarsızlaştırmaktır.

Duyarsızlaştırmak demek, olayı unutmak, silmek, değiştirmek demek değildir; yaşadığımız olayın, travmanın bizim üzerimizdeki olumsuz etkisini duyarsızlaştırmak, değiştirmektir. Bu olumsuz duygular, düşünceler sağlıklı, olumlu duygu ve düşünceler ile değiştirilir.

EMDR hangi alanlarda kullanılır?

• Okb, depresyon

• Kaygı bozuklukları, panik-atak

• Kayıp / Yas

• Cinsel saldırı, terör saldırıları, taciz, tecavüz

• Doğal afet

• Başka bir kişi tarafından zarar görme

• Kaza, ameliyat sonrası travmalar

• Aile, evlilik ve cinsel problemler

• Madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı

• Performans kaygısı

• Sınav kaygısı

• Somatik ağrılar: migren, bedensel ağrılar, vb.

Bu makale 19 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ

Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Pınar ELÇİ, lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde, yüksek lisansını Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programında tamamlamıştır.Yedi yıl silahlı kuvvetlerde görev yapmış ardından özel kurumlarda çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına Ayşe Kazazoğlu Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.  ALDIĞI EĞİTİMLER Bağlanma ve Bağlanma Temelli Çift-Aile Danışmanlığı - Olgu Psikolojik Danışmanlık Merkezi Sahrada Saglik Egitimi. -İleri Koruyucu Ruh Sagligi Eğitimi-GATA Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı Koruyucu Ruh Sağlığı ve Eğitimi- GATA Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı Eş seçme ve Evlilik Eğitici Eğitimi- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Objektif Testler-Klinik ve Adli Psik ...

Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ
Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube